Carnea de porc costă mai mult decât în decembrie. Crescătorii spun că nu ei au scumpit-o şi cer hipermarketurilor să revizuiască preţurile

0
0

Creşterea preţurilor la carnea de porc, înregistrată în această perioadă la raft, este speculativă şi nu este cauzată de vreo majorare a tarifului la poarta fermei, susţin crescătorii de animale afiliaţi ACEBOP, cerând supermarketurilor să revizuiască preţurile pentru a încuraja consumul.

Reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP) sunt indignaţi de creşterea preţurilor la carnea de porc semnalată la rafturile din magazine, afirmând că este rezultatul unor speculaţii, nu al scumpirilor practicate de fermieri.

“Este inadmisibil ca, în luna ianuarie 2018, preţul să fie mai mare faţă de luna decembrie 2017, lună în care de regulă cererea se dublează! Acest lucru ne îngrijorează ca asociaţie şi solicităm sprijinul autorităţilor competente pentru a verifica aceste informaţii apărute în presă, privind explozia preţurilor de la raft. Creşterea de preţ nu se datorează unei creşteri din partea fermierilor, ci este o creştere speculativă pe care membrii ACEBOP nu o înţeleg, deoarece în această perioadă consumul de carne este scăzut”, a declarat Mary Pană, preşedintele ACEBOP, într-un comunicat remis agerpres.ro.

Crescătorii au cerut marilor lanţuri de magazine să revizuiască preţurile de la raft pentru a creşte consumul, cât şi preţul oferit producătorilor.

În ultimele 30 de zile, preţul oferit fermierilor de marile lanţuri de magazine (care deţin monopolul cu 60% din segmentul de vânzare produse alimentare al României) a devenit derizoriu, susţin reprezentanţii ACEBOP.

Potrivit acestora, carnea de pasăre este vândută de fermieri cu 4-5 lei/ kg, în timp ce la raft cumpărătorul plăteşte aproape dublu. În ce priveşte carnea de porc, aceasta iese de pe poarta fermei cu mai puţin de 5 lei/kilogram, fiind comercializată  cu cel 13 - 18 lei/kg, în funcţie de calitate.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite