Câciu: Numai printr-un efort comun al tuturor factorilor implicaţi în dezvoltarea pieţei de capital putem contribui la finanţarea companiilor autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a subliniat joi, necesitatea dezvoltãrii parteneriatului concret şi real dintre toţi actorii din economie, pentru a menţine şi a creşte potenţialul pieţei de capital din România, prin reglementãri favorabile şi transparente.

Mesajul a fost transmis cu ocazia participãrii la evenimentul „Performerii pieţei de capital pentru anul 2021”, organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

„În situaţii complicate, aşa cum este cea de acum, cel mai important este sã gãsim soluţii pentru un parteneriat real între stat, cetãţeni, economie şi capital astfel încât sã identificãm  cauzele vulnerabilitãţilor şi sã consolidãm elementele sau pilonii de bazã pe care se construieşte o economie”, a declarat Adrian Câciu.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor, oficialul a prezentat acţiunile desfãşurate de instituţia pe care o conduce pentru creşterea gradului de educaţie financiarã în rândul investitorilor mici prin lansarea emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS, un program de succes, care va continua şi în viitor. 

Conform sursei citate, piaţa titlurilor de stat contribuie la lãrgirea şi la diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societãţi de asigurãri etc) atât pe plan intern cât şi extern, precum şi a instrumentelor de investiţii. 

Parteneriatul cu Bursa de Valori Bucureşti şi succesul acestui instrument confirmã faptul cã piaţa de capital este un canal propice atât pentru finanţarea statului român, cât şi pentru oferirea de mecanisme şi instrumente complexe de economisire şi de tranzacţionare pentru persoanele fizice.

„Consider cã numai printr-un efort comun al tuturor factorilor implicaţi în dezvoltarea pieţei de capital putem contribui la finanţarea companiilor autohtone, inclusiv a proiectelor verzi. În acest sens, Ministerul Finanţelor are ca obiectiv pentru perioada urmãtoare crearea cadrului general aplicabil pentru emiterea de obligaţiuni verzi la nivel suveran” a subliniat ministrul Finanţelor.

Totodatã, Adrian Câciu a amintit şi de proiectul „Elaborarea unei strategii naţionale pentru piaţa de capital”, realizat de Ministerul Finanţelor în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiarã şi finanţat de Comisia Europeanã, prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale. 

Proiectul propune o dezvoltare coerentã a pieţei de capital din România şi va pregãti cadrul pentru implementarea unor noi strategii europene în domeniu, legate de digitalizare, finanţare sustenabilã şi verde.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite