Un avion al companiei aeriene Air Moldova, sechestrat pe aeroportul din Dublin pentru două săptămâni

Un avion al companiei aeriene Air Moldova, sechestrat pe aeroportul din Dublin pentru două săptămâni

Un avion al companiei aeriene Air Moldova a fost sechestrat pe aeroportul din Dublin pentru două săptămâni, potrivit publicaţiei The Irish Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aeronava Airbus A319, operată de principala companie de transport aerian din Republica Moldova, Air Moldova, a fost sechestrată, în urmă cu două săptămâni, pe aeroportul internaţional din Dublin, ca urmare a punerii în executare, de către operatorul aerian român Just-Us Air SRL, a unei hotărâri arbitrale pronunţate de către London Court of International Arbitration (LCIA).
 
Contactat telefonic de către redacţia „Adevărul”, avocatul Claudiu Damian, din cadrul societăţii de avocaţi Mitroi, Damian, Şerbu şi Asociaţii, societate care a obţinut pentru Just-Us Air SRL hotărârea arbitrală împotriva Air Moldova, a confirmat faptul că avionul a fost sechestrat ca urmare a punerii în executare a hotărârii arbitrale pentru o creanţă de aproximativ de 4.2 milioane de euro, pe care compania din Moldova o datorează societăţii române pentru neexecutare unor obligaţii contractuale.
 
De asemenea, acesta a precizat că, în urma negocierilor între părţi, compania Just-Us Air SRL a fost de acord cu ridicarea sechestrului instituit asupra aeronavei, astfel încât pasagerii Air Moldova să aibă cât mai puţin de suferit.
 
Astfel, în cursul nopţii trecute, aeronava Air Moldova a decolat de pe aeroportul din Dublin şi s-a reîntors la Chişinău.
 
Demn de precizat este faptul că, la momentul instituirii sechestrului, societatea Just Us Air SRL s-a asigurat că toţi pasagerii Air Moldova, al căror zbor spre Chişinău a fost anulat din cauza măsurii, au beneficiat de cazare gratuită, ne-a mai informat avocatul Claudiu Damian.
 
Un incident similar a avut loc în toamna anului trecut, pe aeroportul din Istanbul, din cauza datoriilor pe care compania le are faţă de partenerii turci. 
 
„Drept motiv pentru această acţiune a servit o datorie istorică, acumulată în perioada în care Air Moldova era companie de stat. Odată cu aplicarea măsurilor restrictive de operare a zborurilor, urmate şi de deficitul de mijloace băneşti cauzate de pandemia Covid-19, au fost suspendate plăţile pentru datoria acumulată faţă de compania ce presta servicii de alimentare cu combustibil. Astfel, la 18 septembrie 2020, după operarea cursei 9U745 KIV – IST, avionul A320 ER-AXP a fost reţinut la sol, fără a primi permisiunea de decolare spre Chişinău”, transmite Air Moldova.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările