Ucraina introduce restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre. Care este motivul şi când vor intra în vigoare

Ucraina introduce restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre. Care este motivul şi când vor intra în vigoare

Foto: Arhivă Adevărul

Compania naţională de căi ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a introdus restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre, anunţă firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, Ukrzaliznytsia nu a oferit niciun motiv pentru această decizie, dar anterior a precizat că a fost nevoită să introducă restricţii similare din cauza numărului mare de vagoane de marfă care s-au aglomerat la punctele de trecere a frontierei.
 
Conform APK-Inform, restricţiile vor intra în vigoare începând cu data de 18 mai şi vor fi valabile până la noi ordine, informează Agerpres.
 
Ucraina, al patrulea mare exportator mondial de cereale, a fost forţată de invazia rusească să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată via graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România, sau prin intermediul barjelor prin micile porturi de la Dunăre. Însă Ucraina trebuie să mute 20 de milioane de tone de cereale înainte de următoarea recoltă, care este la mai puţin de trei luni, pentru a evita blocajele şi o criză alimentară globală.
 
Comisarul european al Transporturilor, Adina Vălean, a apreciat că este vorba de o provocare gigantică şi recent a anunţat că Executivul comunitar va colabora cu guvernele statelor membre UE pentru a pune la punct noi rute de transport pentru cerealele din Ucraina.
 

În urmă cu câteva săptămâni, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) anunţa că aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza provocărilor la nivelul infrastructurii şi a porturilor blocate de la Marea Neagră.

 
Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/21 şi al şaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările