Refugiaţii ucraineni aduc Poloniei beneficii economice. Sosirea lor a ajutat la majorarea vânzărilor, de la încălţăminte la articole de băcănie

Refugiaţii ucraineni aduc Poloniei beneficii economice. Sosirea lor a ajutat la majorarea vânzărilor, de la încălţăminte la articole de băcănie

Foto: Arhivă Adevărul

Milioanele de refugiaţi ucraineni care au părăsit ţara în urma invaziei Rusiei au sporit costurile financiare pentru ţările de la graniţa estică a UE care i-au preluat, dar cazul Poloniei arată că furnizarea de adăpost poate aduce şi beneficii economice, transmite Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, Polonia a suportat cea mai mare parte a costurilor, acceptând peste trei milioane de refugiaţi ucraineni din 24 februarie. Cum majoritatea lor - un grup format în principal din femei, copii şi vârstnici - aveau puţine obiecte personale, sosirea lor a ajutat la majorarea vânzărilor, de la încălţăminte la articole de băcănie, informează Agerpres.
 
Aceste evoluţii au contrabalansat alte dificultăţi economice provocate de război şi vor ajuta probabil Polonia să înregistreze o performanţă mai bună în primul trimestru din acest an, conform unui studiu realizat de Bloomberg. Datele Eurostat arată că Polonia a înregistrat un avans al economiei de 9,1% în primul trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, fiind întrecută doar de Portugalia (11,9%).
 
„Deşi fluxul de refugiaţi ucraineni în Polonia va avea ca rezultat costuri fiscale considerabile pe termen scurt, credem că impulsul pentru potenţialul economic pe termen lung va compensa cu prisosinţă", a apreciat Mateusz Urban, economist la Oxford Economics.
 
Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a declarat că cererea din partea cumpărătorilor ucraineni a reprezentat aproape jumătate din recenta creştere a cheltuielilor de consum, sprijinind avansul economiei poloneze.
 
„Aceşti consumatori au propriile lor fonduri, aduse din Ucraina. De asemenea, ei primesc fonduri de la noi, pe care le cheltuie imediat, nu le economisesc, ci le cheltuie pe produsele de strictă necesitate", a explicat Glapinski.
 
Şi alte ţări din regiune se confruntă cu un flux de refugiaţi ucraineni, dar la un nivel mult mai redus decât în Polonia.
 

Situaţia în România

În ţara noastră, ucrainenii au fost în martie cel mai mare grup de cumpărători străini pe baza plăţilor cu cardul, conform datelor Global Payments. Ei au cheltuit în martie 4,2 milioane lei (900.000 dolari) în aproape 34.000 de tranzacţii, în special pe produse achiziţionate din supermarketuri şi farmacii. De asemenea, ei au plătit pentru combustibil, ulei de motor, îmbrăcăminte sau cazare, arată datele Global Payments.
 
Pe de altă parte, cererea din partea noilor consumatori şi cheltuielile guvernamentale de urgenţă se adaugă presiunilor inflaţioniste, deja ridicate în urma majorării preţurilor materiilor prime şi a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare.
 
Banca Centrală a Poloniei a majorat ratele dobânzilor în ultimele opt luni pentru a contracara creşterea inflaţiei. În România, rata inflaţiei este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.
 
Aceste evoluţii au alimentat cererile pentru salarii mai ridicate în ţări care se confruntă cu deficit de forţă de muncă - un alt aspect al economiei unde fluxul de refugiaţi ucraineni ar putea ajuta la atenuarea deficitului.
 
Pawel Dobrowolski, economist şef la fondul polonez de investiţii de stat PFR, estimează că deja 300.000 ucraineni şi-au găsit de lucru în Polonia. Acesta „nu este un număr semnificativ pentru o economie de mărimea Poloniei", a apreciat Dobrowolski. 
 
În România, un număr de 759 de cetăţeni ucraineni s-au înregistrat în evidenţele agenţiilor teritoriale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii.
 
Dintre aceştia 458 sunt nou angajaţi pe piaţa muncii prin intermediul ANOFM.
 
Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanţi comerciali, pescari, cofetar, pedagog, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, muncitori necalificaţi în domeniul electricităţii, muncitori necalificaţi întreţinere drumuri, chimist industria textilă, lucrător vânzări auto, operator maşini, lucrător social, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social.
 
Totodată, 271 angajatori şi-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetăţeni ucraineni, declarând 4.079 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
 
Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni refugiaţi înregistraţi în evidenţele AJOFM/AMOFM Bucureşti au fost în judeţele: Arad (104), Suceava (74), Bihor (69), Bistriţa-Năsăud (67), Timiş (59) Bucureşti (48), etc.
 
Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt:
 
-      restaurante; fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobila; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei; etc.
 
pentru următoarele meserii:
 
-      muncitori necalificaţi în diferite domenii de activitate; ambalator manual; confecţioner-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar etc.
 
Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se periodic în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.
 
„Cetăţenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia şi de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiţia înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
 
Precizăm că, ANOFM oferă cetăţenilor ucraineni înregistraţi în evidenţe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistenţă EURES.”, mai arată reprezentanţii Agenţiei.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările