Preţurile gazelor naturale au atins noi recorduri în Europa

Preţurile gazelor naturale au atins noi recorduri în Europa

Foto: Arhivă Adevărul

Preţurile gazelor naturale în Europa, deja ridicate în urma livrărilor ruseşti reduse din această vară, au atins un nou record luni, în urma deciziei Gazprom de a nu pompa prin Ucraina decât foarte puţine gaze suplimentare, relatează France Presse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, preţul la gaze în Europa a atins maximul său istoric, depăşind pragul de 585 de dolari pe mia metri cubi imediat după decizia Rusiei de a nu acoperi decât 4% din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferită de Ucraina pentru luna septembrie, transmite Agerpres.
 
Asta în timp ce preţul la gazele naturale în Europa înregistrase deja niveluri record în faţa cererii crescute şi a nivelului de stocare mult mai scăzut decât de obicei, ceea ce provoacă îngrijorări în perspectiva iernii.
 
În cadrul contractului actual, Gazprom trebuia să asigure tranzitul a 40 miliarde de metri cubi de gaze anual prin Ucraina. Gazprom achiziţiona apoi capacităţi suplimentare dacă era necesar.
 
De obicei, Rusia achiziţionează o cantitate importantă de capacitate de tranzit în plus, atunci când gazoductele sale care ocolesc Ucraina pompează gaze spre Europa la capacitate maximă.
 
Dar unul dintre principalele gazoducte ruseşti către Germania, Yamal-Europa, nu funcţionează în prezent decât la capacitate extrem de redusă după un incendiu la o uzină de procesare a gazelor, la începutul lunii august. Luni, în punctul de sosire Mallnov venise mai puţin din jumătatea volumului, comparativ cu cel de dinaintea incidentului.
 
Într-un comentariu pentru AFP, organizaţia de evaluare a indicelui de preţ Platts a declarat că preţul gazelor naturale din Europa este provocat în special de cererea crescută după o iarna rece şi de scăderea altor surse de aprovizionare.
 
„Rusia este în prezent singura ţară care ar putea avea o producţie excedentară, dar pentru a-şi creşte exporturile ea ar trebui să rezerve capacităţi suplimentare prin Ucraina", a indicat Platts.
 
„O scădere a fluxurilor la Mallnow a redus importurile ruse cu 30-45 mcm/zi începând cu 31 iulie. Deşi istoric livrările Gazprom au fost sigure, iar problemele s-au rezolvat rapid şi ne aşteptăm ca fluxurile să revină la peste 80 mcm/zi mai târziu în această lună, evoluţia strategică a Gazprom de a se concentra asupra valorii în raport cu volumul în 2020-2021 ar putea duce la fluxuri mai mici pentru mai mult timp", a apreciat Platts.
 
Unii observatori acuză Moscova că exercită presiune şi rămâne surdă la cererile europenilor de creştere a livrărilor în aşteptarea dării în folosinţă a controversatului gazoduct Nord Stream 2, comentează AFP, potrivit Agerpres.
 
Potrivit unei analize realizate de Reuters, la începutul acestei luni, preţurile la gaze naturale ar putea atinge niveluri record în această iarnă, în condiţiile în care temperaturile ridicate din emisfera nordică, din ultimele luni, duc la scăderea stocurilor pe pieţele-cheie.
 
Potrivit sursei citate, preţurile gazelor naturale din Olanda, care sunt de referinţă în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani.
 
Comercianţii pariază că preţurile medii de iarnă vor depăşi vârfurile de anul trecut, când o îngheţare profundă în nordul Asiei a trimis GNL în creştere cu peste 200% pentru a atinge maximele.
 
„Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe şanse de a creşte stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a declarat un comerciant din Singapore.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările