Portugalia a închis ultima centrală electrică pe bază de cărbune, cea mai mare sursă de poluare din această ţară

Portugalia a închis ultima centrală electrică pe bază de cărbune, cea mai mare sursă de poluare din această ţară

Centrala Pego, ultima pe baza de carbune din Portugalia

Portugalia a închis ultima centrală electrică pe bază de cărbune şi, din această săptămână, devine a patra ţară din Uniunea Europeană care nu mai foloseşte acest material poluant pentru generarea de electricitate, potrivit Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grupul care militează pentru protecţia mediului, ZERO, a declarat că termocentrala recent închisă era cea de-a doua cea mai poluantă centrală electrică din Portugalia. „Ziua în care ne-am lepădat de cea mai mare sursă de gaze de seră a fost una istorică”, au spus cei de la ZERO, transmite Digi24. 

Licenţa de funcţionare a centralei nu expiră decât la finalul lunii, însă stocul de cărbune s-a epuizat încă de vinerea trecută. Sâmbătă a fost prima zi în care Portugalia nu a mai folosit cărbunele pentru a produce energie electrică.

Închiderea centralei vine la nouă ani înainte de momentul în care Portugalia şi-a propus să renunţe definitiv la combustibilii fosili: anul 2030. Procesul a început în 2017, când ţara a semnat declaraţia din cadrul COP23, prin care 20 de ţări se angajau să renunţe la arderea de cărbuni în scopul generării de electricitate. Între timp, 48 de ţări şi multe alte organizaţii şi entităţi subnaţionale s-au alăturat şi ele grupului.

Belgia, Austria şi Suedia sunt celelalte trei ţări europene care nu mai folosesc cărbunele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările