Merkel: China trebuie să facă progrese semnificative în ceea ce priveşte munca forţată înainte ca UE să ratifice acordul de investiţii

Merkel: China trebuie să facă progrese semnificative în ceea ce priveşte munca forţată înainte ca UE să ratifice acordul de investiţii

FOTO: EPA-EFE

UE va ratifica acordul de investiţii cu China doar dacă Beijing-ul va face progrese în ceea ce priveşte drepturile în muncă, a transmis cancelarul german, Angela Merkel, potrivit Politico.

Ştiri pe aceeaşi temă

Merkel a făcut aceste afirmaţii în cadrul summitului G7 din Cornwall, unde liderii sunt aşteptaţi să acuze China de folosirea muncii forţate. Guvernul de la Beijing a fost acuzat de reţinerea a până la 1 milion de uiguri şi a altor minorităţi fără un proces echitabil şi folosirea lor ca o sursă de forţă de muncă ieftină.
 
„Scopul nostru este să vedem progrese semnificative în ceea ce priveşte drepturile muncii în China”, a spus
Merkel, întrebată dacă este în favoarea ratificării acordului de investiţii UE-China înainte ca Beijingul să îşi schimbe practicile de muncă. Merkel a fost unul dintre principalii avocaţi ai acordului, care a fost lovit anul trecut în timpul preşedinţiei germane a Consiliului UE.
 
Acordul prevede că administraţia Chinei se angajează să protejeze lucrătorii şi să interzică munca forţată, folosită inclusiv în rândul minorităţii uigure.
 
În acest acord, Beijingul s-a angajat să facă „eforturi continue şi susţinute” spre adoptarea câtorva norme la nivelul Organizaţiei Internaţionale pentru Muncă care protejează lucrătorii şi interzic folosirea muncii forţate.
 
Ministrul delegat al Franţei pentru comerţ, Franck Riester, a stârnit agitaţie în prima parte a anului, când a declarat pentru Politico că UE nu aşteaptă Beijing-ul să aprobe o interdicţie pentru munca forţată înaintea ratificării acordului de investiţii.
 
La conferinţa de presă din cadrul summitului G7, Merkel a pus sub semnul întrebării dacă normele OIM menţionează că acordul trebuie „ratificat până la sfârşit – însă trebuie să existe progres comparat cu actuala situaţie”.
 
Parlamentul European a promis să nu aprobe acordul UE-China atâta vreme cât administraţia de la Beijing menţine actualele sancţiuni împotriva parlamentarilor UE. Merkel a argumentat că amânarea îi acordă timp Beijingului să progreseze.
 
„Ratificarea este oricum o oareşce situaţie dificilă în acest moment, din cauza sancţiunilor. Aşa că încă avem puţin timp pentru ratificare”, a spus aceasta.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările