Germania, mai bogată decât înainte de pandemie. La cât au ajuns activele financiare ale gospodăriilor

Germania, mai bogată decât înainte de pandemie. La cât au ajuns activele financiare ale gospodăriilor

FOTO Shutterstock

Activele financiare ale gospodăriilor private din Germania au atins un nivel record, de 6,95 trilioane de euro în 2020, în ciuda crizei cauzate de pandemie, arată noile date ale Deutsche Bundesbank.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, activele financiare ale gospodăriilor private - sub formă de numerar, valori mobiliare, depozite bancare şi creanţe asupra companiilor de asigurări – au crescut cu 211 miliarde de euro, sau 3,1 % faţă de al treilea trimestru al anului 2020, transmite Hotnews. Modul în care sunt distribuiţi banii nu este clar din date.
 
„În detaliu, creşterea activelor financiare s-a datorat creşterii numerarului, a depozitelor (în valoare totală de 74 miliarde euro), ca şi a câştigurilor din evaluarea acţiunilor şi altor participatii (61 miliarde)”, a explicat Bundesbank.

Economii şi acţiuni

Conform sursei citate, mulţi oameni şi-au păstrat banii, de teama muncii de scurtă durată (Kurzarbeit) sau a şomajului, iar consumul a fost încetinit de închiderile temporare din punctele de vânzare cu amănuntul şi de restricţiile de deplasare.
 
Potrivit datelor de la Oficiul Federal de Statistică, rata economiilor în Germania a crescut la un nivel record, de 16,3 %, anul trecut. La fiecare 100 de euro venit disponibil, în medie 16 euro pe gospodarie au fost economisiţi.
 
S-a mai observat o tendinţă. Cei care economisesc şi care fuseseră destul de reticenţi la piaţa de valori au început sa investească tot mai mult în acţiuni sau fonduri. „Gospodăriile private au rămas foarte active pe piaţa de capital în al patrulea trimestru”, notează Bundesbank. În perioada octombrie-decembrie 2020, gospodăriile private au cumpărat acţiuni şi participaţii la fondurile de investiţii, în valoare totală de 21 miliarde euro.
 
Potrivit Deutsches Aktieninstitut (DAI), numărul acţionarilor din Germania a urcat anul trecut la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani. În consecinţă, 12,35 milioane de persoane deţineau acţiuni în companii şi/sau fonduri de capitaluri proprii - cu aproape 2,7 milioane mai mult decât un an mai devreme. Doar în 2001 numărul acestora a fost mai mare, atingând 12,9 milioane.
 
La sfârşitul anului trecut, potrivit cifrelor Bundesbank, aproape 805 miliarde de euro se regăseau în acţiuni şi alte drepturi de capital. În cazul fondurilor de investiţii, suma a fost de aproape 735 miliarde euro.
 
Cu toate acestea, acţiunile şi fondurile reprezintă, de regulă, doar o parte din totalul activelor financiare ale gospodăriilor private din Germania. O mare parte din active se află încă în numerar şi depozite bancare, potrivit Bundesbank, volumul lor totalizând aproximativ 2.809 miliarde de euro, la sfârşitul anului trecut.
 
În prezent, oamenii profită de dobânzi mici pentru a împrumuta bani ieftini, în special prin împrumuturi pentru locuinţe. După deducerea datoriilor, activele financiare au crescut cu 187 miliarde, până la aproximativ 4,99 trilioane de euro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările