Împrumuturile guvernelor ar putea creşte cu 4.000 de miliarde de dolari în 2021. Care sunt estimările analiştilor

Împrumuturile guvernelor ar putea creşte cu 4.000 de miliarde de dolari în 2021. Care sunt estimările analiştilor

FOTO: Arhivă Adevărul

Împrumuturile guvernelor vor creşte, în acest an, cu aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, sau 768 de dolari pentru fiecare dintre cei 4,9 miliarde cetăţeni din ţările urmărite de firma britanică de gestionare a activelor Janus Henderson Investors, informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, datoriile guvernamentale au ajuns la niveluri record în întreaga lume dar finanţarea acestora a devenit mai ieftină ca niciodată, graţie în parte şi achiziţiilor de obligaţiuni de către băncile centrale, susţin analiştii de la Janus Henderson într-un raport publicat luni, transmite Agerpres.
 
Cu toate acestea, serviciul datoriilor va rămâne la un nivel scăzut graţie unor dobânzi relativ reduse. Analiştii de la Janus Henderson estimează că, la nivel mondial, nota de plată cu dobânzile va creşte foarte puţin în acest an şi va scădea în 2022.
 
În raportul publicat se precizează că guvernele din întreaga lume au plătit doar 2% pentru împrumuturile lor în 2020, comparativ cu 7,6% în 1995.
 
De exemplu, în Marea Britanie, în 2020, deficitul bugetar a fost echivalent cu o cincime din economia britanică, dar cu toate acestea nota de plată cu dobânzile a atins cel mai scăzut nivel de după 2009 şi va atinge un minim istoric în 2022, susţine Janus Henderson.
 
Sura citată menţionează că, unul dintre factorii care au dus la scăderea costurilor cu împrumuturile sunt schemele de achiziţii de obligaţiuni lansate de băncile centrale. 
 
Potrivit raportului publicat luni, la finele lui 2020, băncile centrale deţineau 24% din datoria guvernamentală globală şi aproape jumătate din noile împrumuturi guvernamentale de anul trecut au fost plătite cu bani noi tipăriţi de băncile centrale.
 
În rândul pieţelor emergente, o evoluţie importantă a fost transformarea Chinei într-un mare debitor. "China este, de departe, cel mai mare contributor la creşterea datoriilor. În 1995 datora doar unul din fiecare 30 de dolari în rândul pieţelor emergente. Anul trecut proporţia a crescut la unul din fiecare trei dolari", susţin analiştii de la Janus Henderson. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările