Bulgaria renunță încet la petrolul Moscovei. Guvernul de la Sofia majorează importurile din afara Rusiei

0
Publicat:

Bulgaria, singurul stat membru UE care are permisiunea de a continua importurile de petrol rusesc pe mare, după embargoul impus de blocul comunitar în decembrie, a majorat în octombrie importurile din alte regiuni, în încercarea de a reduce achiziţiile din Rusia, arată datele LSEG.

colaj foto tanc și petrol cu drapelul Rusiei
Guvernul de la Sofia majorează importurile din afara Rusiei Foto: Shutterstock

Luna trecută, Bulgaria anunţa că este pregătită să renunţe complet la petrolul rusesc până în octombrie 2024 şi intenţionează să reducă ponderea Moscovei în importuri la 80% până la finalul acestui an.

În octombrie, Bulgaria va importa aproape 200.000 tone de petrol care nu provine din Rusia, în special din zăcăminte din Norvegia, Egipt, Kurdistan şi Azerbaidjan, arată datele LSEG. Este cea mai mare cantitate de petrol care nu provine din Rusia importată într-o lună, până acum în acest an.

În 2023, Bulgaria s-a bazat aproape în întregime pe importurile de la Moscova. Ponderea ţiţeiului rusesc a fost de 92% din importurile Bulgariei în perioada ianuarie - septembrie, cea mai ridicată pondere din totalul importurilor de petrol din ultimii ani. În 2021, ponderea ţiţeiului rusesc era sub 70%.

Ponderea petrolului provenit din Norvegia, Egipt, Kurdistan şi Azerbaidjan a fost de aproximativ 8% în perioada ianuarie - septembrie, conform calculelor Reuters.

Singura rafinărie existentă în Bulgaria, Burgas Neftohim, este deţinută de compania rusă Lukoil, şi procesează 196.000 barili pe zi (bpd). Petrolul este furnizat de Lukoil.

Traderii susţin că importurile ridicate de petrol rusesc ale Bulgariei vin în contextul nevoii Lukoil de a găsi un adăpost pentru petrolul său supus embargoului.

Înăsprirea pieţei petrolului în Europa face dificilă găsirea de livrări alternative pentru rafinăria Burgas, adaugă traderii.

Ministrul bulgar al Economiei şi reprezentanţii Lukoil nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţiile.

Parlamentul bulgar a renunțat luna trecută la intenția sa de a interzice importul de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an și a decis ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul lunii octombrie din anul 2024.

Până la 31 martie 2024, petrolul rusesc prelucrat de rafinărie nu trebuie să fie mai mult de 75%. În plus, la finele lunii septembrie Adunarea Națională a finalizat calendarul conform căruia Lukoil Neftochim ar trebui să treacă treptat la lucrul cu petrol non-rusesc. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite