Bugetul programului Tomata, suplimentat. Ce fonduri sunt disponibile pentru plata fermierilor

0
Publicat:

Fondurile pentru plata beneficiarilor programului „Tomata" au fost suplimentate cu aproape 40,3 milioane de lei, printr-un act normativ, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Fermierii primesc 3.000 euro pentru producţiile din perioada 1 martie–1 iulie, Foto: Arhivă Adevărul
Fermierii primesc 3.000 euro pentru producţiile din perioada 1 martie–1 iulie, Foto: Arhivă Adevărul

,,În Ședința Guvernului din 07 septembrie 2022 a fost aprobată o Hotărâre ce modifică HG nr. 148/2022 pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022. Astfel, prin actul normativ adoptat astăzi se completează sumele pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăților beneficiarilor schemei de ajutor de minimis înscriși în Program, în Ciclul I de producție.”, au transmis reprezentanţii MADR.

Suma de 225.000.000 lei, alocată inițial pentru Ciclul I de producție, se suplimentează cu valoarea de 40.283.000 lei pentru a putea asigura resursele financiare necesare achitării obligațiilor de plată către beneficiarii schemei de ajutor de minimis înscriși în Program, în Ciclul I de producție.

Suplimentarea acestor fonduri a avut ca scop păstrarea cuantumului de 3.000 euro/cultură tomate/1000 mp, din Ciclul I de producție al Programului pentru toți beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Ne dorim să le dăm posibilitatea legumicultorilor noștri să continue să producă roșii în spații protejate, astfel încât românii să beneficieze de produse de calitate cât mai mult timp pe parcursul anului”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Numărul estimat al beneficiarilor a fost depășit de cei care au depus cereri, astfel încât MADR a luat toate măsurile pentru ca toți cei eligibili în Ciclul I de producție să primească sumele cuvenite. În urma documentelor depuse la Direcțiile Agricole Județene, după verificarea dosarelor și stabilirea conformității acestora, se va realiza efectuarea plăților.

Potrivit datelor transmise recent de MADR, în zilele de 4 şi 5 august, primele sume au plecat spre beneficiarii programului ,,Tomata” în judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi.

Cele patru judeţe au fost primele care au trimis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăţilor pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.

Pe măsură ce se vor primi dosarele aferente celorlate judeţe, MADR va achita cererile de plată si pentru restul cultivatorilor înscrişi în Program, anunţau luna trecută autorităţile responsabile.

Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi să îşi verifice conturile. În datele de 4 şi 5 august, au plecat primele sume spre beneficiarii programului Tomata”, anunţa Ministerul Agriculturii.

Programul ,,Tomata” şi de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022 a avut alocat un buget de 225 milioane de lei.

Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri.

Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producţiile de tomate valorificate astfel:

-3.000 euro/beneficiar pentru producţiile valorificate în perioada 1 martie – 1 iulie (ciclul I)

-1.000 euro/beneficiar pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)

Referitor la producţiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3.000 kg/1.000mp.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite