Buget de austeritate de Sărbători. 6 din 10 români spun că vor cheltui mai puţin. Cât de prudenţi sunt germanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60% dintre români se aşteaptă să cheltuiască mai puţini bani pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou din acest an, potrivit unui sondaj internaţional ING realizat în cinci ţări europene (Germania, România, Polonia, Spania şi Olanda).

Studiu ING Bank: Şase din 10 români se aşteaptă să cheltuiască mai puţini bani pentru sărbătorile de iarnă 

   

Românii se află pe primul loc, alături de spanioli, în ceea ce priveşte planurile de a reduce cheltuielile de sărbători, fiind urmaţi de polonezi (45%), olandezi (32%) şi nemţi (31%). 

„Spre deosebire de alţi ani, sărbătorile de iarnă vor evidenţia, cel mai probabil, două fenomene distincte: pe de o parte, intenţia de raţionalizare a cheltuielilor şi de sporire a economisirii - un lucru absolut firesc având în vedere că traversăm o perioadă marcată de incertitudine, iar, pe de altă parte, migrarea tot mai accentuată către cumpărăturile online.

Tendinţa de gestionare mai atentă a finanţelor personale este confirmată şi de datele aferente primelor nouă luni ale acestui an care arată o dinamică superioară a economisirii, iar această atitudine mai precaută cu privire la cheltuieli va fi continuată şi în perioada sărbătorilor. 

În cazul vânzărilor online, accelerarea acestora a venit atât ca răspuns la restricţiile de mobilitate impuse în acest an. România rămâne printre foarte puţinele ţări din Europa unde vânzările online au continuat să crească în fiecare lună după ridicarea restricţiilor de mobilitate, ceea ce confirmă deschiderea pe care o au românii faţă de cumpărăturile online şi, prin extensie, faţă de cele mai noi opţiuni digitale de plată”, a declarat Valentin Tătaru, economist în cadrul ING Bank România. 

Bugetul

Preţul cadourilor de sărbători va reprezenta unul dintre cei mai importanţi factori în decizia de cumpărare. Aproape 53% dintre respondenţii români au dezvăluit că vor alege cadourile cu un preţ mai mic. La polul opus, doar 23% dintre olandezi declară că vor opta pentru cadouri mai accesibile din punct de vedere financiar. 

Peste 60% dintre români declară că vor plăti cadourile şi alte costuri asociate sărbătorilor de iarnă din veniturile proprii, în timp ce 21% dintre aceştia spun că vor achita cu cardul de credit, iar 14% din economii. În ceea ce priveşte banii necheltuiţi din bugetul destinat călătoriilor, 30% dintre români susţin că vor ajunge în conturile de economii, 14% pentru cadourile de sărbători, iar 6% dintre aceştia spun că îi vor redirecţiona pentru călătoriile din cursul anului viitor. Aproape 35% dintre români au declarat, însă, că nu au bani rămaşi din bugetul de călătorii.  

Online sau în magazine fizice

În contextul actual generat de pandemia Covid-19, românii se situează pe primul loc şi în privinţa preferinţei pentru cumpărăturile online, în detrimentul celor din magazinele fizice. Astfel, peste 32% dintre români au spus ferm că îşi vor face cumpărăturile online în acest an. Pe locul doi şi trei se află spaniolii (29%) şi polonezii (28%), în timp ce olandezii (21%) ocupă ultimul loc privind preferinţa pentru achiziţiile din mediul online. 

Cadourile de sărbători preferate de români

În alegerea cadourilor, articolele vestimentare, de încălţăminte şi accesoriile se află în topul preferinţelor românilor (44%). Pe locul doi se regăsesc cosmeticele şi produsele de îngrijire personală (27%), iar aproximativ 23% dintre români plănuiesc să dăruiască bani de sărbători. 17% dintre români preferă cadourile confecţionate manual, iar 14% dintre aceştia vor achiziţiona jocuri şi jucării. Doar 9% dintre români ar alege cardurile cadou, situându-se pe ultimul loc din clasamentul european în ceea ce priveşte preferinţa pentru acest tip de dar. 

Unde şi cu cine îşi vor petrece românii sărbătorile de iarnă

În contextul pandemiei, peste jumătate dintre românii chestionaţi au declarat că se vor bucura mai puţin decât de obicei de sărbători. Totodată, aproximativ 81% dintre români spun că îşi vor petrece Crăciunul cu familia şi doar 10% declară că îl vor petrece şi cu membrii mai depărtaţi ai acesteia. Iar în ceea ce priveşte Anul Nou, 76% dintre români au declarat că îl vor petrece doar împreună cu membrii apropiaţi ai familiei. 

Peste 95% dintre români spun că îşi vor petrece sărbătorile în oraşul natal deoarece prevăd că vor exista restricţii privind deplasările sau pentru că preferă această variantă. Doar 15% dintre români ar lua în calcul, ca variantă secundară, călătoriile în ţară şi mai puţin de 2% dintre aceştia, vacanţele în alte ţări din Europa.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite