Bruxelles-ul anticipează proteste masive față de măsurile de austeritate ale UE, în zilele următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de protestatari sunt preconizați să se adune marți la Bruxelles pentru a protesta față de ceea ce ei percep ca fiind noi măsuri de austeritate, în timp ce cele 27 de țări ale Uniunii Europene discută despre modalitățile de revizuire a normelor privind cheltuielile publice.

foto drapel Uniunea Europeană scarojit
Bruxellesul anticipează proteste masive în zilele următoare

Miniștrii de finanțe din blocul comunitar negociază de luni de zile o reformă a normelor UE de limitare a datoriilor și a deficitelor statelor membre, cunoscută sub numele de Pactul de stabilitate și creștere, care ar reduce opțiunile națiunilor care încearcă să cheltuiască pentru a ieși din criză și le-ar putea forța să se supună austerității, transmite Euronews Business.

Acest set de reguli, care s-a dovedit adesea dificil de aplicat și a servit drept sursă de tensiune, a fost suspendat în timpul pandemiei COVID-19, dar ar trebui reactivat anul viitor.

Normele actuale prevăd că datoria publică totală a statelor membre nu trebuie să depășească 60% din PIB, iar deficitul anual trebuie menținut sub 3%.

Conform ultimelor cifre ale UE, cele mai mari rate ale datoriei publice în raport cu PIB au fost înregistrate în Grecia, cu 166,5%, și în Italia, cu 142,4%, alte patru țări depășind, de asemenea, pragul de 100%.

Pe fondul tensiunilor dintre Germania și Franța, nu s-a ajuns încă la un acord privind normele revizuite.

Dar Confederația Europeană a Sindicatelor, care reprezintă 45 de milioane de membri, susține că, în conformitate cu actualul proiect de propunere de reformă, 14 state membre vor fi obligate să taie împreună 45 de miliarde de euro din bugetele lor numai anul viitor.

Conform propunerii actuale, statele membre cu un deficit de peste 3% din PIB vor trebui să își reducă deficitul bugetar cu cel puțin 0,5% din PIB în fiecare an”, a declarat CES. „Acest lucru ar duce la mai puține locuri de muncă, salarii mai mici, servicii publice întinse și ar lăsa majoritatea statelor membre ale UE în imposibilitatea de a face investițiile necesare pentru a îndeplini obiectivele sociale și climatice ale UE”.

În contextul în care se apropie alegerile europene de anul viitor și al ascensiunii extremei drepte pe întregul continent, CES a avertizat, de asemenea, că „extrema dreaptă este principalul beneficiar al tipului de politici fiscale propuse”.

Aceasta a declarat că sindicatele vor folosi protestul din capitala instituțiilor UE pentru a solicita măsuri care să excludă investițiile pentru obiective sociale și climatice din limitele de cheltuieli.

De asemenea, sindicatele vor cere guvernelor să mențină în vigoare mecanismele de solidaritate introduse în timpul crizei coronavirusului, cum ar fi planul de împrumuturi și subvenții în valoare de mai multe miliarde de euro al mecanismului de redresare și de reziliență, conceput pentru a ajuta cele 27 de țări ale UE să dea un nou suflu economiilor lor afectate de virus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite