Boeing, dată în judecată de acționari pentru că a pus profitul mai presus de siguranța pasagerilor

0
Publicat:

Boeing a fost dat în judecată de acționari care au spus că compania a dat prioritate profitului în detrimentul siguranței, înainte de explozia din 5 ianuarie a panoului avionului 737 MAX 9.

Avion Boeing la sol
Boeing a fost dat în judecată de acționari

Potrivit unei acțiuni colective propuse depuse marți, Boeing a petrecut mai bine de patru ani după prăbușirile din octombrie 2018 și martie 2019 ale altor două avioane MAX, care au ucis 346 de persoane, asigurând investitorii că a fost concentrat pe siguranță și că va nu sacrifica siguranța pentru profit, scrie Reuters.

Acţionarii au spus că declaraţiile Boeing sunt false şi înşelătoare, deoarece au ascuns „controlul slab al calităţii” pe linia sa de asamblare şi au făcut ca preţul acţiunilor să fie umflat.

Prețul acțiunilor Boeing a scăzut cu 18,9% între 5 ianuarie și 25 ianuarie 2024, a doua zi după ce Comisia Federală de Aviație i-a interzis Boeing-ului să extindă producția MAX din cauza problemelor de siguranță. Scăderea a șters peste 28 de miliarde de dolari din valoarea de piață.

Un purtător de cuvânt al Boeing a refuzat să comenteze miercuri.

Procesul depus la tribunalul federal din Alexandria, Virginia, acoperă acționarii din 23 octombrie 2019 până în 24 ianuarie 2024 și este condus de trezorierul general din Rhode Island, James Diossa.

Alți inculpați includ directorul executiv al Boeing Dave Calhoun și predecesorul său Dennis Muilenburg, precum și directorul financiar Brian West și predecesorul său Gregory Smith.

Acest caz are potențialul de a efectua schimbări în practicile Boeing pentru a proteja pasagerii și pentru a le asigura siguranța în viitor”, a spus Diossa într-un comunicat.

Explozia din 5 ianuarie a determinat FAA să lase la sol temporar 171 avioane MAX 9, ceea ce a dus la anularea a mii de zboruri la Alaska Air Group (ALK.N), deschide o filă nouăși United Airlines (UAL.O), deschide o filă nouă.

Nimeni nu a murit pe zborul Alaska, dar unii pasageri au dat în judecată Boeing și transportatorul.

Miercuri, Boeing a declarat că nu poate oferi obiective financiare pentru întregul an din cauza incertitudinii legate de avioanele sale.

De asemenea, a raportat rezultate mai bune decât cele așteptate în trimestrul IV, deschide o filă nouă, care a inclus o pierdere de 30 de milioane de dolari, venituri de 22 de miliarde de dolari și un flux de numerar de 3,38 miliarde de dolari.

Cazul este Biroul Trezorierului General din Statul Rhode Island împotriva Boeing Co et al, Tribunalul Districtual al SUA, Districtul de Est al Virginiei, nr. 24-00151.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite