BNR a menţinut dobânda-cheie la 2,5%, în linie cu aşteptările analiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR pune în circulaţie o monedă de argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea cardinalului Alexandru Todea

Banca Naţională a României (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii-cheie la nivelul de 2,5% pe an, în linie cu aşteptările analiştilor, după ce în acest an a fost deja nevoie de 3 creşteri de dobândă pentru a menţine stabilitatea preţurilor.

Astfel, în şedinţa din 3 octombrie 2018 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5 la sută pe an. De asemenea, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5 la sută pe an. CA al BNR a hotărât şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În acest an, banca centrală a crescut de trei ori, cu câte 0,25% puncte procentuale, dobânda-cheie, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea spunând recent că acestea au fost necesare pentru a menţine stabilitatea preţurilorÎnsă din luna luna mai nu a mai fost operată o altă majorare. 

Voinea a precizat că ţinta de inflaţie a BNR va fi atinsă şi în 2018, când banca centrală estimează că va fi, la sfârşitul anului, 3,5%, pentru a se reduce spre 3% în 2019. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite