BNR a aprobat fuziunea Băncii Comerciale Carpatica cu Patria Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) a aprobat fuziunea Băncii Comerciale Carpatica (BCC) cu Patria Bank, ceea ce permite celor două bănci să demareze formalităţile finale de înregistrare a noii bănci şi să înceapă operaţiunile de integrare, se arată într-un comunicat publicat miercuri.

În luna martie a acestui an, grupul Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) după încheierea ofertei publice derulată pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei.

Procesul de fuziune a intrat în linie dreaptă, după ce a primit undă verde din partea BNR, iar procesul de poziţionare a noii bănci va fi accelerat începând din 2017, după implementarea efectivă a fuziunii.

”În perioada imediat urmatoare vor fi demarate toate acţiunile necesare integrării celor două băncii şi pregătirii pentru a deveni o singură bancă, o atenţie deosebită fiind acordată realizării unei tranziţii uşoare pentru clienţi şi parteneri, urmărind menţinerea bunei relaţii dezvoltate până în prezent”, se arată în comunicat.

Prima etapă a fuziunii s-a desfăşurat la finele lunii ianuarie, în care banca deţinută de fondul de investiţii Axxes Capital a achiziţionat 20% din titlurile instituţiei de credit.

Totodată, fosta Nextebank a contribuit la majorarea capitalului BCC. Operaţiunea de preluare a primit acordul băncii centrale, al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi avizul Consiliului Concurenţei.

Consiliul de administraţie al BCC este format din Horia Manda, preşedinte, Bogdan Merfea şi Daniela Iliescu – membri. Horia Manda este şi preşedinte al consiliului de administraţie al Patria Bank, şi director al Axxess Capital, companie care administrează fondul Emerging Europe Accession, care deţine la rândul său Patria Bank.

Banca a trecut în ultimii ani prin schimbări profunde, confruntându-se cu o serie de dificultăţi după ce patronul a fost acuzat penal. Ilie Carabulea a demisionat din funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al BCC în 2012, imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită.

Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite