Bloomberg: Prețurile gazelor europene continuă să scadă datorită energiei regenerabile

0
Publicat:

Fenomenul este atribuit unor factori precum stocurile record de combustibil și creșterii economice slabe, care limitează cererea de energie în țările industrializate mari.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prețurile gazelor în Europa au scăzut cu aproape 60% în 2023 față de vârful din 2022 și continuă să scadă în principal din cauza rezervelor record de gaze și a surselor regenerabile de energie, a scris duminică agenția de știri Bloomberg.

În ciuda escaladării conflictului palestino-israelian în octombrie anul trecut și a problemelor rezultate cu aprovizionarea internațională prin Marea Roșie, prețurile GNL în Europa continuă să scadă. Bloomberg atribuie fenomenul rezervelor record de gaze, investițiilor pe scară largă în energie regenerabilă și creșterii economice slabe care limitează cererea de energie la națiunile industriale mari.

Cu toate acestea, există riscul ca declinul să se oprească și țările europene, precum și Japonia, SUA și China, să se confrunte din nou cu o criză.

Privind doar prețurile, poate părea că criza s-a încheiat”, a spus Balint Konz, șeful de tranzacționare cu GNL la compania de cercetare elvețiană MET International. „Ar putea crește din nou chiar și în acest sezon de încălzire dacă există o oprire bruscă a aprovizionării sau o perioadă prelungită de vreme rece.” .

În ciuda investițiilor internaționale mari în crearea de puncte de încărcare-descărcare GNL, cea mai mare parte a noii capacități nu va apărea decât în ​​2025 și 2026. Iar acordul privind linia de tranzit care furnizează gaze din Federația Rusă prin Ucraina către țările din Europa de Vest și Centrală expiră la sfârșitul acestui an. Nu există informații despre prelungirea acordului. Închiderea liniei va reduce cantitatea de alimentare cu gaz. În plus, fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai accentuate pun în tensiune pe sistemele energetice și ar putea crește cererea de GNL. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite