Birocraţia blochează accesarea banilor nerambursabili de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de accesare a fondurilor europene din România este în pragul colapsului, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, au fost efectuate doar 10% din plăţi.

Mai mult, birocraţia excesivă, lipsa comunicării, incoerenţa regulilor şi lipsa personalului specializat ar putea bloca sistemul în câteva luni. Acestea sunt concluziile raportului „112 pentru fonduri structurale", în cadrul căruia un grup de organizaţiinon-guvernamentale (ONG) a analizat şase programe cu finanţare europeană.

Absorbţia fondurilor ar trebui să fie o prioritate

În aceste condiţii, peste 100 de ONG-uri, sindicale şi patronale, au trimis o scrisoare premierului Emil Boc pentru a-i atrage atenţia că situaţia se poate îmbunătăţi doar dacă Guvernul îşi asumă absorbţia fondurilor europene ca una dintre priorităţi, iar angajaţii din autorităţile de management vor primi un statut special în raport cu ceilalţi funcţionari publici.

„Există departamente în instituţiile statului unde din 10 posturi doar două sunt ocupate. Sunt foarte rare cazurile când salariile depăşesc 500 de euro, cu toate sporurile, în condiţiile în care aceşti oameni supervizează programe de milioane de euro", ne-a declarat Costel Popa, directorul uneia dintre organizaţiile semnatare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite