Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Băsescu spune că nu vrea taxe inutile pentru a susţine cheltuieli inutile  FOTO Presidency.ro
Preşedintele Băsescu spune că nu vrea taxe inutile pentru a susţine cheltuieli inutile  FOTO Presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

„Nu am vrut să se înţeleagă că între mine şi FMI este o dispută", a spus şeful statului, în cadrul unui eveniment al Camerei de Comerţ Româno-Gerrmane, referindu-se la faptul că nu este de acord cu acciza suplimentară pe combustibil.

„Cu certitudine, sunt un susţinător al continuării acordului cu Fondul. (..) În acelaşi timp, nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile în bugetul de stat. Mă interesează în mod deosebit un deficit cât mai mic, dar este foarte important ce calitate au aceste cheltuieli din interiorul bugetului de stat“, a spus şeful statului, adăugând că şi el şi-ar dori ca bugetul de stat să aibă cheltuieli de bună calitate, nu care să genereze ideea că s-ar putea întoarce vremurile dinainte de criză.

Preşedintele a precizat că acesta este motivul pentru care  s-a opus acestor măsuri convenite între Guvern şi FMI, legate spre exemplu de creşterea accizei pe combustibil, pentru că România are bani pentru investiţii, sume uriaşe de la UE, bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii, apreciind că trebuie să fie avute în vedere trei elemente fundamentale pentru dezvoltarea economică a României şi pentru creştere durabilă. Potrivit şefului statului, primul pilon este bugetul de stat, cel de-al doilea pilon banii europeni şi, cel de-al treilea, investiţiile străine directe.

Acciza – criticată, liberalizarea- susţinută

„Abordarea mea publică nu are nimic comun cu interese politice, eu nu mai candidez, dar aş vrea să nu punem o sarcină în plus prin accizarea excesivă a combustibilului. România are nevoie de condiţii pentru dezvoltare în parametri normali. Voi susţine fără rezerve păstrarea, menţinerea accizei actuale la combustibil şi nu sunt un adversar al liberalizării preţurilor la energie“, a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a spus joi, la întâlnirea cu delegaţia FMI în România, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Preşedintele declara, pe 18 decembrie 2013, că îşi asumă explicarea, în ianuarie, în discuţiile cu FMI, a erorilor legate creşterea accizei la carburant.

   


Mai puteţi citi: 

Oamenii de afaceri cer Guvernului o politică de dezvoltare în detrimentul celei de austeritate, promovate de FMI. Scutirea impozitului reinvestit, pe listă. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să susţină în cadrul următoarelor negocieri cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.

Băsescu, către FMI: Nu susţin acciza pe carburanţi.Nu blochez decizia, dar nu-mi cereţi să semnez! Preşedintele Traian Băsescu a spus joi, la întâlnirea cu delegaţia FMI în România, care a avut loc la Palatul Cotroceni, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.

Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar.Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?

Ponta: Acciza de şapte cenţi, aplicată numai la benzină. L-am informat şi pe Traian Băsescu.Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, se află la Bruxelles, unde discută cu reprezentanţii Comisiei Europene amânarea, cu trei luni, a introducerii accizei suplimentare la motorină. În schimb, acciza de şapte eurocenţi rămâne să fie aplicată la benzină.

Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Se putea face bugetul pe 2014 şi fără acciza de 7 cenţi pe combustibil. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat astăzi, la emisiunea „După 20 de ani“, modul în care a fost construit bugetul pe 2014. Voinea a precizat că în timpul negocierilor cu FMI s-a luat în calcul majorarea cotei unice de la 16% la 18%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite