Băsescu, despre noua lege a pensiilor: menţine furtul din banii publici în favoarea pensiilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu a adus luni critici dure ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, susţinând că noua lege a pensiilor nu face decât să menţină furtul din banii publici.

„De mai bine de un an, în spaţiul public se fac dezbateri lungi legate de noua lege a pensiilor şi acesta este un lucru foarte bun. Totuşi, în aceste dezbateri inundate de cuvântul „echitate”, de puţine ori se vorbeşte despre pensiile speciale. 

Aşa cum declară Doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu, noua lege are ca principal obiectiv restabilirea echităţii în sistemul de pensii de stat. De acord, dar ...

Este greu de acceptat expresia „echitate” când principiul contributivităţii nu funcţionează pentru toţi pensionarii, menţinându-se pensiile speciale”, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, „diin păcate, menţinând sistemul special de pensii, proiectul noii legi menţine furtul din banii publici în favoarea unor categorii bine selectate, alese să susţină prin vot perpetuarea la putere a PSD-ului”.

Fostul preşedinte s-a arătat de acord cu faptul că „unele meserii au un nivel ridicat de privaţiuni, dar pentru asta salariaţii sunt răsplătiţi cu stagii complete de cotizare reduse, putându-se pensiona la vârste de 40 – 50 ani şi nu la 65 ani”, susţine Băsescu.

Pensiile din grupele I şi II vor creşte cu o treime după recalculare

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat recent că luni, 1 octombrie, va începe recalcularea a peste 100.000 de pensii ale unor persoane care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.

 „În iulie a apărut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă, asta însemnând că vor fi creşteri. Se aplică la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. După acea lege 221 şi recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie.

Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărţea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Şi alţi beneficiari ai legii 221 sunt cei care au ieşit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiţii speciale: furnaliştii, siderurgiştii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creşterea va fi tot cu o treime.

Peste 100 de mii de persoane sunt vizate de această modificare la legea pensiilor. Impactul e calculat la 1,3 mld lei”, a declarat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite