DOCUMENT Pro TV nu a obţinut ajutor de stat pentru Las Fierbinţi. Ce alte filme vor fi realizate cu bani de la Guvern

DOCUMENT Pro TV nu a obţinut ajutor de stat pentru Las Fierbinţi. Ce alte filme vor fi realizate cu bani de la Guvern

Pro TV nu a reuşit să convină statul să îi acorde ajutor de stat pentru ediţia de anul viitor a serialului Las Fierbinţi, însă Guvernul va finanţa aproape jumătate din ediţia de Crăciun.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pro TV a solicitat Guvernului 4,75 milioane de lei pentru finanţarea întregului sezon de toamnă din 2019 al emisiunii, însă statul a decis să respingă această cerere. Aceasta este singura solicitare respinsă de către Comisia Naţională de Prognoză, din cele 15 depuse, multe fiind însă încă în analiză.

În schimb, Guvernul a aprobat solicitarea postului de televiziune pentru finanţarea „Las Fierbinţi Crăciun 2018”. Pro TV va primi de la stat circa 379.577 lei.

Mai mult, Pro TV vrea bani şi pentru finanţarea producţiei „Rechinii (Sharks)”, respectiv 3,51 milioane de lei. Această solicitare este încă în analiză.

„Sfântul Gheorghe“, „Dragonheart 5“ şi „Doorman“, aprobate

Guvernul a decis să mai acorde finanţare altor trei producţii.                       

Producţia „Sfântul Gheorghe“, realizată de Frame Film SRL va primi drept ajutor de stat 1,08 milioane de lei.

Guvernul va finanţa cu 4,69 milioane de lei şi producţia „Dragonheart 5“ realizată de Castel Film SRL.

 O altă solicitare aprobată este cea a Doorman Movie RO SRL, pentru filmul „Doorman“, de 4,29 milioane de lei.

Nouă alte solicitări de ajutor de stat sunt încă în analiza Comisiei de Prognoză.

50 milioane de euro anual pentru filmul românesc                                                      

Guvernul a decis, în luna iunie, că va acorda ajutoare de stat în valoare totală anuală de 50 de milioane de euro, până în 2020, producătorilor de film care vor promova identitatea culturală naţională şi a minorităţilor naţionale din România, dar şi zone geografice sau un oraş din ţară.

Guvernul arăta atunci că un singur proiect va putea primi finanţare de până la 10 milioane de euro. „Valoarea maximă a ajutorului de stat nu poate depăşi 10 milioane de euro pentru fiecare proiect finanţat din această schemă”, se arată într-un comunicat.

„Preocuparea statului în acest domeniu urmăreşte stimularea şi susţinerea producţiei de filme, prin încurajarea iniţiativei private în domeniile creaţiei, finanţării, producţiei, distribuirii şi exploatării filmelor româneşti sau realizate cu participare românească”, arată Guvernul în nota de fundamentare a proiectului, lansat în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Executivul susţine că obiectivele generale ale statului în sectorul cinematografiei urmăresc susţinerea industriei cinematografice româneşti pentru a-şi întări competitivitatea pe plan internaţional şi revigorarea reţelei cinematografice naţionale, prin realizarea filmelor cinematografice şi promovarea acestora în circuitul mondial de valori, dezvoltarea cooperării cinematografice europene şi internaţionale.

Practic, este vorba despre o schemă de ajutor de stat care va fi aplicată multianual, până la 31 decembrie 2020, cu un buget anual de 50 de milioane de euro. Ea va acoperi maxim 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film efectuate pe teritoriul României.

Astfel, vor fi alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului. De asemenea, vor fi alocări financiare nerambursabile în cuantum 10% peste alocarea de bază, cu condiţia promovării turistice a unei zonei geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice.

Alocările se vor acorda în condiţiile în care minim 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României. Firmele vor trebui să realizeze cheltuieli eligibile în legătură cu implementarea proiectului în valoare totală de cel puţin 100.000 euro.

Vor putea beneficia de schema de ajutor de stat atât firmele româneşti, cât şi cele străine.

 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: