Pro TV cere ajutor de stat pentru următoarele două sezoane din Las Fierbinţi. Ce alte filme vor fi finanţate de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
las fierbinti

Nouă proiecte au cerut finanţare, până în acest moment, prin schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice lansată de Guvern. Printre acestea se regăseşte şi celebrul serial „Las Fierbinţi”. Pro TV vrea să finanţeze următoarele două ediţii cu bani de la stat.

Mai precis, Pro TV a solicitat Guvernului 379.577 lei pentru finanţarea „Las Fierbinţi Crăciun 2018”, precum şi 4,75 milioane de lei pentru finanţarea întregului sezon de toamnă din 2019 al emisiunii. Mai mult, Pro TV a solicitat bani şi pentru finanţarea producţiei „Rechinii (Sharks)”, respectiv 3,51 milioane de lei.

Cea mai mare sumă a fost cerută de Frame Film SRL, de 17,4 milioane de lei, pentru producţia „Războiul lui David Berman”. David Berman a fost un veteran al Războiului de Independenţă. Iosif Berman, fiul său, a fost fotograf al Curţii Regale.

Tot firma Frame Film SRL a solicitat bani şi pentru alte două producţii, respectiv 12,3 milioane de lei pentru producţia „Florence” şi 1,08 milioane de lei pentru producţia „Sfântul Gheorghe”.

O altă solicitare a fost făcută de compania Castel Film SRL, de aproape 4,7 milioane de lei, pentru producţia „Dragonheart 4”.

Doorman Movie RO SRL a solicitat aproape 4,3 milioane de lei pentru producţia „Doorman”, în timp ce Gunfighter Movie SRL a solicitat 1,03 milioane de lei pentru producţia „Gunfighter”.

Toate cele nouă solicitări se află în acest moment în analiză, transmite Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

ajutor de stat industria cinematografica

50 milioane de euro anual pentru filmul românesc                                                      

Guvernul a decis, în luna iunie, că va acorda ajutoare de stat în valoare totală anuală de 50 de milioane de euro, până în 2020, producătorilor de film care vor promova identitatea culturală naţională şi a minorităţilor naţionale din România, dar şi zone geografice sau un oraş din ţară.

Guvernul arăta atunci că un singur proiect va putea primi finanţare de până la 10 milioane de euro. „Valoarea maximă a ajutorului de stat nu poate depăşi 10 milioane de euro pentru fiecare proiect finanţat din această schemă”, se arată într-un comunicat.

„Preocuparea statului în acest domeniu urmăreşte stimularea şi susţinerea producţiei de filme, prin încurajarea iniţiativei private în domeniile creaţiei, finanţării, producţiei, distribuirii şi exploatării filmelor româneşti sau realizate cu participare românească”, arată Guvernul în nota de fundamentare a proiectului, lansat în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG). Executivul susţine că obiectivele generale ale statului în sectorul cinematografiei urmăresc susţinerea industriei cinematografice româneşti pentru a-şi întări competitivitatea pe plan internaţional şi revigorarea reţelei cinematografice naţionale, prin realizarea filmelor cinematografice şi promovarea acestora în circuitul mondial de valori, dezvoltarea cooperării cinematografice europene şi internaţionale.

Practic, este vorba despre o schemă de ajutor de stat care va fi aplicată multianual, până la 31 decembrie 2020, cu un buget anual de 50 de milioane de euro. Ea va acoperi maxim 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film efectuate pe teritoriul României.

Astfel, vor fi alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului. De asemenea, vor fi alocări financiare nerambursabile în cuantum 10% peste alocarea de bază, cu condiţia promovării turistice a unei zonei geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice.

Alocările se vor acorda în condiţiile în care minim 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României. Firmele vor trebui să realizeze cheltuieli eligibile în legătură cu implementarea proiectului în valoare totală de cel puţin 100.000 euro.

Vor putea beneficia de schema de ajutor de stat atât firmele româneşti, cât şi cele străine.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite