BNR lansează pe piaţă 5 milioane de monede de 50 de bani

BNR lansează pe piaţă 5 milioane de monede de 50 de bani

Începând cu data de 27 august 2019, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o monedă din alamă, cu tema “Desăvârşirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul”, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Aversul monedei din alamă pentru circulaţie prezintă imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria în Transilvania unită cu Ţara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.
 
Reversul prezintă portretul regelui Ferdinand I şi inscripţiile în arc de cerc ,,FERDINAND I” şi ,,INTREGITORUL”.
 
Tirajul este de 5 milioane de bucăţi.
 
Monede de aur şi de alamă pentru colecţionari
 
Banca Naţională va lansa şi două monede, una de aur şi una de alamă pentru colecţionari.
 
Aversul monedei din aur prezintă imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria în Transilvania unită cu Ţara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2019”.
 
Aversul monedei din alamă pentru colecţionare prezintă imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria în Transilvania unită cu Ţara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României, anul de emisiune „2019” şi litera „N” într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecţionare.
 
Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul regelui Ferdinand I şi inscripţiile în arc de cerc ,,FERDINAND I” şi ,,INTREGITORUL”.
 
Tirajele acestei emisiuni numismatice sunt:
 
500 de bucăţi pentru moneda din aur;
 
50.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru colecţionare;
 
 
Preţurile de vânzare sunt:
 
9.340,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare;
 
10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecţionare.
 
Monedele din aur, monedele din alamă pentru colecţionare şi monedele de circulaţie, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul, au putere circulatorie pe teritoriul României.
 
Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur şi a monedelor din alamă pentru colecţionare, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
 
Punerea în circulaţie a monedelor de circulaţie, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: