Bancpost a înregistrat un profit de 19 milioane de lei în primul trimestru al acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca şi-a diminuat anul trecut cota de piaţă de la 3,17% la 3,01%, însă a avansat cu o treaptă în clasamentul bancar, de pe poziţia a zecea pe a noua, după ce Volksbank a ieşit din top, prin integrarea sa în Banca Transilvania FOTO: Adevărul
Banca şi-a diminuat anul trecut cota de piaţă de la 3,17% la 3,01%, însă a avansat cu o treaptă în clasamentul bancar, de pe poziţia a zecea pe a noua, după ce Volksbank a ieşit din top, prin integrarea sa în Banca Transilvania FOTO: Adevărul

Bancpost, subsidiara Eurobank şi a doua cea mai mare bancă grecească din România, a avut un profit net de 19 milioane de lei în primul trimestru din acest an şi reprezintă aproape jumătate din rezultatul anului trecut, în urma reducerilor cheltuielilor operaţionale cu 9%, scrie News.ro

În 2015, banca a revenit pe profit, cu un rezultat net de 35,2 milioane lei, după patru ani în care a marcat pierderi, din care cele înregistrate în 2014 s-au ridicat la 268 milioane de lei.

Volumul creditelor şi al depozitelor a rămas constant în primul trimestru, iar raportul brut credite/depozite a coborât la 75%, de la 78% la sfârşitul anului trecut, indicând o independenţă mai mare în privinţa fondurilor pentru creditare.

Rata de adecvare a capitalului a urcat uşor, de la 20,51% la 21,76%.

„Soliditatea capitalului, lichiditatea şi profitabilitatea demonstrează de asemenea capacitatea băncii de a-şi asuma un rol activ în susţinerea economiei locale, atât în segmentul retail, cât şi în cel corporate“, se precizează într-un comunicat al Bancpost.

Preşedintele băncii, George Georgakopoulos, care urmează să-şi predea mandatul pe 16 mai, a afirmat recent că instituţia de credit are în vedere pentru acest an reducerea ratei creditelor neperformante cu încă cel puţin 2-3 puncte procentuale, de la 16,6% anul trecut, când indicatorul s-a diminuat cu circa 14 puncte procentuale.

Chiar şi cu această reducere a indicatorului, Bancpost se situează cu rata creditelor neperformante (NPL) peste media sistemului bancar, de 13,61% la finele anului trecut, scrie News.ro.

Instituţia de credit are circa un milion de clienţi, deserviţi de o reţea de 147 de unităţi şi şapte centre de afaceri. Totodată, banca deţine peste 530 de bancomate şi 7.438 de POS-uri.

Banca şi-a diminuat anul trecut cota de piaţă de la 3,17% la 3,01%, însă a avansat cu o treaptă în clasamentul bancar, de pe poziţia a zecea pe a noua, după ce Volksbank a ieşit din top, prin integrarea sa în Banca Transilvania.

Georgakopoulos va preda, pe 16 mai, conducerea băncii lui Philippos Karamanolis, care a ocupat poziţia de vicepreşedinte executiv al Bancpost în perioada 2005-2008, însă numirea sa trebuie să primească avizul Băncii Naţionale a României.

Actualul director executiv va părăsi România, dar şi grupul Eurobank, refuzând să spună unde pleacă.

Eurobank, a treia bancă din Grecia în funcţie de active, a încheiat anul trecut cu pierderi de 175 milioane euro, după ce avea un profit de 406 milioane euro la nouă luni, pe fondul constituirii de provizioane suplimentare.

În Romania, Eurobank controlează Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, precum şi alte societăţi financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite