Banca Transilvania mai cumpără o bancă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banca-transilvania-bt

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat miercuri perfectarea tranzacţiei pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni deţinut de către Getin Holding Group în capitalul social al băncii.

Preţul tranzacţiei ce urmează să fie plătit de către Banca Transilvania  este de aproximativ 43 milioane euro, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

"În cadrul tranzacţiei BT dobândeşte şi participaţii în capitalul social al societăţilor din Grupul Idea Bank din România, respectiv Idea Leasing IFN SA şi Idea Broker de Asigurare SRL. (...) Dorim să precizăm că atât Banca Transilvania cât şi companiile din scopul tranzacţiei vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea achiziţiei, urmând ca doar după această dată să aibă loc procesul de integrare în cadrul Grupului Financiar BT", se menţionează în raport.

Procesul de integrare va avea loc numai după îndeplinirea tuturor procedurilor legale precum şi după solicitarea şi obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente.

Potrivit unui comunicat, Banca Transilvania va achiziţiona acţiunile deţinute de grupul polonez Getin Holding la Idea::Bank, Idea::Leasing şi Idea::Broker de Asigurare. Acordul de achiziţie a fost semnat, iar până la primirea aprobării BNR şi a Consiliului Concurenţei entităţile IDEA îşi vor desfăşura activitatea independent.

Companiile din România care sunt sub brandul IDEA înseamnă 2,85 miliarde lei active totale, peste 60.000 de clienţi, 530 de angajaţi şi 46 de unităţi, la finalul anului trecut.

Grupul Getin Holding este listat la Bursa din Varşovia şi are activitate în retail banking, leasing, intermediere financiară, factoring şi consultanţă în Polonia, Ucrania şi România.  

„Vedem achiziţia Idea::Bank ca o nouă oportunitate pentru Banca Transilvania şi pentru clienţi. Dacă celelalte achiziţii au fost pentru a consolida business-ul BT, aceasta face parte din strategia de a continua lansarea de iniţiative de banking online. Ideea::Bank, ca parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, va fi un hub de digital banking prin care vom lansa şi dezvolta idei creative de soluţii digitale pentru clienţii de acum şi pentru cei care vor veni. Mulţumim pentru încredere şi colaborare top managementului Getin Holding Group şi tuturor celor care au contribuit la succesul acestei tranzacţii” – declară Horia Ciorcilă, Preşedinte, Consiliul de Administraţie, Banca Transilvania.

În această tranzacţie, Barclays Bank Ireland PLC, Filip & Company, EY şi Linklaters sunt consultanţii Băncii Transilvania, iar Rothshild & Co., Sayenko Kharenko şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, ai Geting Holding.

Banca Transilvania a făcut prima achiziţie în 2015, Volksbank România, moment care a însemnat  cea mai mare tranzacţie de pe piaţa bancară din România. În 2018, banca a cumpărat Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing. Aceste achiziţii au completat strategia de creştere şi consolidare a cotei de piaţă BT, ducând - împreună cu creşterea organică - la ascensiunea băncii pe primul loc în sistemul bancar românesc. 

Banca Transilvania înseamnă azi 3,2 milioane de clienţi, peste 9.000 de angajaţi, 500 de sedii, dar şi cel mai mare grup financiar din Europa de Sud-Est.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri