Banca rusească Sberbank va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari

0
Publicat:

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble (8,04 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în 2023, a declarat marţi directorul general German Gref, transmite Reuters.

foto bancă Sberbank
Foto: Shutterstock

Anul trecut, Sberbank a înregistrat un profit net record de 1.509 miliarde de ruble, de peste cinci ori mai mare decât profitul net de 287,8 miliarde de ruble din 2022, în contextul în care sectorul bancar din Rusia şi-a revenit după impactul provocat de sancţiunile financiare internaţionale.

În aceste condiţii, German Gref a precizat că board-ul băncii a recomandat plata unor dividende cu o valoare de 33,3 ruble pe acţiune.

Gigantul bancar Sberbank este una dintre cele mai valoroase companii din Rusia, în termeni de capitalizare de piaţă, iar performanţa acţiunilor sale poate dicta direcţia întregii pieţe bursiere.

German Gref a mai spus marţi că Sberbank se aşteaptă ca în 2024 să înregistreze un profit net uşor mai mare decât în 2023. "Nu va fi uşor în acest an, însă intenţionăm să avem un câştig mai mare decât cel de anul trecut", le-a spus Gref jurnaliştilor.

Sberbank domină sectorul bancar, având peste 108 milioane de clienţi. În luna februarie, directorul general German Gref a anunţat că banca a acordat anul trecut clienţilor credite de 28.700 miliarde de ruble, iar portofoliul său de împrumuturi a crescut cu 27%, la 39.400 miliarde de ruble.

Guvernul de la Moscova deţine 50% plus o acţiune la Sberbank. 

De asemenea, până la finalul anului, deciziile referitoare la 60% din creditele ce se vor acorda întreprinderilor de către Sberbank vor fi luate folosind inteligenţa artificială (AI), a afirmat marţi German Gref, directorul general al celui mai mare grup bancar rus.

Gref a plasat AI şi transformarea digitală în centrul strategiei băncii, în condiţiile în care Rusia trebuie să se descurce fără tehnologia occidentală, după sancţiunile impuse în urma invadării Ucrainei.

Sberbank investeşte în IT peste 450 miliarde de ruble (cinci miliarde de dolari) în 2024-2026 şi se aşteaptă ca profitul generat de AI în acea perioadă să se ridice la aproximativ 800 miliarde de ruble.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite