Banca Naţională a cheltuit un miliard de euro pentru a apăra leul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bnr sediu

Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe pieţele valutare străine pentru a susţine leul românesc, după ce îngrijorări privind efectul sindrofiei de cheltuieli guvernamentale asupra inflaţiei şi bugetului au dus cursul de schimb la un minim record, luna trecută, scrie Bloomberg.

Un oficial al băncii centrale care nu a dorit să fie citat a declarat că banca centrală a României a cheltuit mai puţin de un miliard de euro din rezervele sale valutare pentru a interveni pe piaţă. Aceste intervenţii, laolaltă cu plata unei facturi în domeniul apărării, au dus la cea mai mare scădere a rezervelor de după luna iunie 2018.

Un curs de schimb mai slab are un efect direct imediat asupra preţurilor, care cresc deja la cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană, după ce guvernul anterior a tăiat taxe şi a răsfăţat bugetarii cu creşteri de salarii.

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat pentru Bloomberg că banca naţională nu comentează niciodată intervenţiile sale pe piaţă. Banca Naţională a României este cunoscută că a reacţionat rapid în trecut la fluctuaţii valutare mari, pentru a-i proteja pe cei cu credite în euro şi pentru a evita ca aceste fluctuaţii să se răsfrângă asupra preţurilor. Guvernatorul Mugur Isărescu a spus în mod repetat că fluctuaţiile cursului de schimb de până la 5% nu sunt un motiv de îngrijorări mari.

„Nu sunt motive pentru a ne îngrijora” din cauza declinului leului, a spus şi premierul Ludovic Orban, în cadrul unui eveniment găzduit marţi de Banca Naţională. „Se ştie că decembrie este o lună în care creşte consumul. Noi avem un deficit comercial extrem de mare, nevoia de produse în import în luna decembrie creşte foarte mult şi din cauza asta există o cerere foarte mare de euro care creează presiune asupra cursului de schimb leu/euro”, a spus Orban.

România deţine rezerve internaţionale de mai mult de 38 miliarde de euro, pe care le poate folosi în orice moment pentru a-şi proteja moneda. Acestea au scăzut cu 1,2 miliarde euro doar în luna noiembrie, din cauza intervenţiilor băncii centrale şi de asemenea în urma plăţii unei facturi pentru achiziţionarea de rachete Patriot potrivit unui contract semnat cu SUA, a declarat oficialul BNR citat de Bloomberg.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite