Protejarea leului costă: Rezervele valutare aflate la BNR au scăzut cu peste un miliard de euro, în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adev fin - bnr

Banca Naţională a României anunţă că rezervele valutare se situau în noiembrie la nivelul de 33,81 miliarde euro, în scădere cu peste un miliard de euro faţă de luna octombrie.

Spre comparaţie, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 34,9 miliarde euro la 31 octombrie 2019.

În cursul lunii au avut loc intrări de 1,89 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligaţiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 2,98 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1,573 miliarde euro) şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,411 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2019 au fost de 38,22 miliarde euro, faţă de 39,4 miliarde euro la 31 octombrie 2019.

Plăţile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite