Banca Centrală Europeană verifică de ce băncile din UE nu acordă credite populaţiei, deşi au bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, nu renunţă la ideea unui audit bancar paneuropean
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, nu renunţă la ideea unui audit bancar paneuropean

140 de bănci care activează în Uniunea Europeană vor fi controlate de Banca Centrală Europeană, care vrea să descopere de ce instituţiile încă nu acordă credite deşi au lichidităţi furnizate chiar de BCE. Totodată, instituţia vrea să verifice dacă acţionarii grupurilor bancare au încasat pierderi înainte ca unele bănci să fie salvate de urgenţă cu bani de la contribuabili.

Franţa şi Italia se opun categoric acestui audit care va include 140 de bănci - adică aproximativ 80% din sistemul bancar europeabcen. Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să demareze auditul din cauza nemulţumirii faţă de decizia grupurilor bancare de a nu relua activităţile de creditare pentru companii şi populaţie, în ciuda faptului că au lichidităţile necesare pentru a face acest lucru. 

Criza creditării este una dintre principalele cauze care au dus la creşterea ratei şomajului în Uniunea Europeană (UE), în contextul în care companiile şi angajatorii nu-şi permit să se extindă şi să creeze locuri de muncă din lipsă de finanţare. 

Problemele economice prin care trece Uniunea Europeană au generat şi o criză bancară, în contextul în care investitorii şi sursele tradiţionale de finanţare precum fondurile de investiţii, fug de bănci pentru că se tem că acestea stau pe adevăraţi munţi de obligaţiuni guvernamentale riscante şi de credite neperformante. Multe instituţii de credit acoperă acest gol cu împrumuturi de la BCE.

Acum, în ciuda acestor împrumuturi acordate de BCE tocmai în acest sens, băncile tot nu reiau creditarea, iar efectele lipsei de finanţare şi-au pus amprenta asupra economiei europene. 

Auditul BCE va începe în toamnă şi va fi realizat de BCE în colaborare cu autorităţile naţionale. Rezultatele controalelor vor fi făcute publice la începutul anului viitor. 

Pe lângă bilanţuri şi portofoliile de credite, BCE va controla şi dividendele şi beneficiile acordate acţionarilor băncilor pentru a se asigura că aceste instituţii apelează la împrumuturi de urgenţă din fonduri publice doar după ce au impus pierderi acţionarilor, creditorilor şi chiar clienţilor săi. 

Pentru a combate criza creditării, Banca Centrală Europeană a început de aproape doi ani un program fără precedent de finanţare a băncilor, oferind credite pe termen lung la dobânzi extrem de scăzute. 

Băncile europene au împrumutat în acest fel aproape 1.000 de miliarde de euro de la BCE. 

Programul de creditare a oferit băncilor împrumuturi la o dobândă de numai 1% (faţă de 4-5% pe pieţele interbancare) şi pe o perioadă de trei ani (înainte de această facilitate, cea mai lungă scadenţă oferită de BCE era de un an). 

În acest fel, băncile vor economisi 120 de miliarde de euro în perioada 2012-2014. Astfel, profiturile băncilor vor creşte cu 10%, potrivit unei analize a grupului bancar american Morgan Stanley. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite