Pedepse dure pentru atacurile cibernetice. Închisoare între trei şi cinci ani pentru vinovaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a votat astăzi o lege în dezbatere din 2012, care incriminează atacurile cibernetice şi oferă autorităţilor mijloacele legale pentru a aplica sancţiuni dure infractorilor cibernetici. Directiva pe care UE o va implementa va impune pedepse de minimum doi ani pentru infracţiunile din domeniul cibernetic şi de cel puţin cinci ani pentru cele încadrate într-un grup infracţional.

Legea a născut controverse din cauza descrierii foarte evazive a ceea ce înseamnă delict minor sau accidental, singurele excepţii sub care se va putea evita pedeapsa cu închisoarea. Comisia va lasa acest aspect la latitudinea autorităţilor naţionale, în funcţie de legislaţiile în vigoare.

„Delictele cibernetice nu cunosc graniţe. Această directivă introduce nişte reguli comune atât de necesare pentru legislaţia penală, şi are de asemenea rolul de a facilita o serie de măsuri comune care să prevină atacurile şi să înlesnească schimbul de date între autorităţile competente.a declarat raportorul german, Monika Hohlmeier.

Se vor face incriminări cu pedeapsa minimă recomandată de doi ani, pentru următoarele infracţiuni:

       ·         accesarea ilegală sau interferarea cu sistemele informaţionale,

       ·         interferarea ilegală cu diverse tipuri de date,

       ·         interceptarea ilegală a telecomunicaţiilor

       ·         producerea intenţionată şi comercializarea instrumentelor care ajută la realizarea acestor delicte.

În cazul atacurilor asupra infractucturii de bază, precum centrale electrice, reţele de transport, reţele guvernamentale, pedepsele minime recomandate încep de la cinci ani.

Crearea reţelelor de botnet, foarte eficiente în fraudarea cardurilor de credit, va fi considerată o infracţiune pentru care pedeapsa minimă va începe de la trei ani.

Legea a fost votată de Comisia pentru Libertăţi Civice, Justiţie şi Afaceri Interne, cu 36 de voturi pentru, 8 împotrivă şi nicio abţinere.

Marea Britanie şi Irlanda şi-au anunţat deja decizia de a implementa directiva, îndată ce ea va trece de votul Parlamentului şi aprobarea formală a Consiliului în iulie, în timp ce Danemarca va refuza adoptarea noilor norme. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite