VIDEO Mircea Coşea, profesor de economie, la Adevărul Live:„Deprecierea leului se va vedea în creşterea preţurilor şi rambursarea creditelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deprecierea leului în raport cu euro, care a atins azi un nou minim al acestui an, se va reflecta în creşterea în cascadă a preţurilor şi în rambursarea creditelor în valută, a declarat, la Adevărul Live, Mircea Coşea, profesor universitar în economie, invitat la o dezbatere pe teme economice alături de economistul George Vulcănescu şi jurnaliştii Ioana Lupea şi Dan Marinescu.

Redăm mai jos principalele declaraţii ale invitaţilor la dezbaterea Adevărul Live:

Despre evoluţia cursului de schimb

Mircea Coşea: Domnul Adrian Vasilescu (consilierul guvernatorului BNR -nr) are dreptate, sunt fluctuaţii normale ale leului, dar asta nu înseamnă că nu au efecte.

A fost cumpărarea de titluri de stat şi intrarea de bani în timpul sărbătorilor de Paşte. Acum îşi revine. Dar efecte sunt: în primul rând cascadă pe preţuri şi pe credite, pe rambursarea creditelor în valută.

Lipsa de reforme structurale afectează cursul. Sincer vorbind, noi nu prea avem ce exporta. Efectul coborârii leului nu se va vedea la export. E un efect de manufacturare, noi nu avem un export de mare tehnicitate, de mare valoare adăugată.

Ne putem aştepta spre toamnă la efecte mai grave, în funcţie de ce se întâmplă pe pieţe. Vedem că în Europa nu e prea bine, iar economia noastră e meteo-dependentă, în funcţie de cum merge agricultura.

George Vulcănescu: E suficient un singur bobârnac pentru ca speculatorii să intre pe piaţă.

Despre un nou acord cu FMI

Mircea Coşea: Această creştere economică a României nu e foarte sănătoasă, pentru că arată dependenţa de pieţe unice. Singura parte pozitivă este creşterea de 0,7% din industrie.

Guvernul Ponta a greşit că a preluat toate ţintele guvernului Boc, nu trebuie să avem un deficit foarte mic pentru că noi nu am parcurs toate ciclurile de dezvoltare.

Despre creşterea economică

Mircea Coşea: Unii spun că o să avem o creştere economică de 2%, e mai mult decât Europa, dar nu e de ajuns. Pentru noi, trebuie să fie o creştere de peste 4% pentru a face ceva. În Occident, Germania şi alţii pot să facă deficit mic, dar pentru că ei au deja substanţa...

Despre veniturile bugetare

George Vulcănescu: În ciuda declaraţiilor optimiste de la începuturile anului, colectarea de venituri nu s-a făcut la nivelurile indicate. Acest lucru înseamnă că anumiţi speculatori îşi dau seama că va trebui să ne împrumutăm mai mult şi că s-ar putea să avem un deficit mai mare.

Despre împrumuturi

Mircea Coşea: Singurul lucru care ne ţine în viaţă este împrumutul, nu economia. Nu ne împrumutăm de la FMI, dar ne împrumutăm săptămânal de la bănci. 

Despre politica monetară

George Vulcănescu:  BNR realizează periodic nişte culoare care ar putea trage în sus economia. Dacă politicienii ar fi atenţi la acest lucru, ar fi mai uşor. În România, cursul este folosit la considerente sociale, că se scumpesc fructele şi legumele de import, dar nu se pune problema ca România să producă legume pentru populaţie şi export.

Cu ce se aleg românii de pe urma privatăzării companiilor de stat

Liberalizarea gazelor

Mircea Coşea: Scumpirea gazelor este încă un exemplu de anacronism. Ne vom întoarce la un model care nu a funcţionat şi vor creşte arieratele. Preşedintele ANRE (Niculae Havrileţ -nr) avea dreptate, trebuie ca guvernul să crească veniturile populaţiei. Ce o sa facem cu oamenii aia, 8.500 de oameni din industria chimică?

Cum e austeritatea

George Vulcănescu: Noi aveam o droaie de oportunităţi. Germania avea toată infrastructura, atât autostrăzi, cât şi informatică. Noi puteam creşte investind în infrastructură. Dar, în schimb, noi tot strângem cureaua.

Despre investiţii

George Vulcănescu: Unde se duc cele mai multe investiţii din Europa? În niciun caz în Est, şi nici în caz în România. Dar se duc în Marea Britanie şi Germania. Pentru că acolo s-au ieftinit activele.

Despre energiile regenerabile

Mircea Coşea: În mod elegant, e o piaţă speculativă. Neelegant, a fost un comision. Suntem şantajabili aşa.

George Vulcănescu: Deşi reducerea certificatelor e bună, ne-am creat singuri o problemă: am avut grijă de buzunarele unora, apoi ce iese, iese. Investitorii străini ne-au avertizat că se vor face mesagerul imaginii negative a României. Germania a scos Italia din declaraţia comisarului Oettinger, dar pe noi şi Bulgaria ne-au lăsat. 

Despre gazele de şist

Mircea Coşea: Degeaba se zice că vom fi independenţi energetic, fie din gaze de şist, fie clasice. Noi nu vom fi independenţi, vom depinde de tehnologia celui care extrage gazele şi care ţi le vinde.

Privatizarea CFR Marfă

George Vulcănescu: Noi am rămas cu ideea că putem vinde, orice, oricum, oricui şi la orice bani. Apoi venim cu declaraţii care ne reduc perspectivele de a obţine cât mai mulţi bani.

Mircea Coşea: Nu este o privatizare, este o vânzare. Asta arată că guvernanţii, atât cei de acum cât şi ceilalţi nu au guvernanţă economică. Guvernul vrea să scape de ea pentru că e o gaură pentru buget. Dar nu se gândeşte ce gaură va veni după. Este o greşeală gravă.

George Vulcănescu: investitorul este încurajat să dea un tun, atunci preia ceva foarte ieftin. Vezi cazul Mechel. Noi creăm condiţii favorabile speculei. Şansele cele mai mari e să nu fie bine. Nu e obligat, stimulat investitorul să aibă grijă de companie. E mai uşor să vândă o şină. Privatizarea managementului cu acţionariat politizat de stat e o utopie în România. Teoretic în doi timp şi trei mişcări putea fi restructurată. Statul francez a avut grijă să fructifice acţiunile la companiile la care are acţiuni: când scad acţiunile, cumpără; cresc acţiunile, vinde.

Mircea Coşea: În România nu există consens politic pe proiecte. Domnul Boc a făcut un consiliu cu academicieni şi nu l-a chemat niciodată în patru ani. Domnul Ponta are consilieri onorifici, dar nu sunt economişti. Înainte de '89 exista un comitet de planificare. După aceea s-a distrus, fiind considerat comunist. Oamenii nu ştiau că e o metodă econometrică. Alţii l-au transformat în institut de sinteză şi prognoză economică.

Despre UE

Mircea Coşea: România va deveni un corp străin în mecanismul european. Economia românească nu va mai fi compatibilă cu modelul european. Vedeţi acum falimentele dintre IMM-uri, care sunt provocate de ANAF. Nu s-a învăţat nimic. Impozitul minim, adus de Pogea, a fost o armă de distrugere în masă. Acum ce facem, dorim să repetăm greşelile?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite