Şeful BCE cere Franţei să urmeze calea Germaniei şi să facă reforme pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa face eforturi mari, dar are nevoie de reforme şi de stabilitate fiscală, în timp ce Germania este un exemplu de urmat pentru celelalte state europene, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, scrie AFP, care citează un interviu acordat de Draghi publicaţiei Journal du Dimanche.

„Au fost făcute eforturi mari, important este să continue pe drumul reformelor. Guvernul şi francezii ştiu asta. Competitivitatea este în continuare insuficientă, iar redresarea finanţelor publice nu mai poate fă lăsată pe seama impozitelor. Franţa are nevoie să regăsească stabilitatea fiscală pentru ca firmele să reînceapă să investească“, a spus Draghi.

În privinţa Germaniei, şeful BCE a spus că cea mai mare economie din Europa are o situaţie mai bună decât vecinii săi pentru că reformele structurale curajoase au făcut-o mai competitivă.

Draghi a lăudat în special reformele de pe piaţa muncii aplicate de fostul cancelar social-democrat Gerhard Schroeder şi a spus că Germania este un exemplu de urmat deşi nu trebuie să se mulţumească cu atât, ci să favorizeze investiţiile, mai ales în infrastructură.

BCE are o politică „ortodoxă“, nu are ţintă de curs

Pe de altă parte, Draghi a respins criticile frecvente la adresa politicii „ortodoxe“ ale BCE, argumentând că rolul principal al instituţiei este menţinerea stabilităţii preţurilor. În privinţa oportunităţii deprecierii euro faţă de dolar, pentru o competitivitate mai mare, Draghi a respins orice speculaţie legată de curs. El a recunoscut că deprecierea euro ar accelera inflaţia în Europa, dar a precizat că BCE nu are o ţintă a cursului de schimb.

Mai puteţi citi:

Grecii, nevoiţi să împrumute bani pentru a-şi plăti facturile. Şeful Eurogrup le cere mai multe sacrificii

Patru din zece greci trebuie să împrumute bani pentru a-şi plăti facturile, fie de la un prieten, fie de la un membru al familiei, arată un studiu realizat de institutul olandez de cercetare Trendbox, citat de GreekReporter.

În ciuda insistenţelor Troicii, Grecia nu mai adoptă noi mai măsuri de austeritate Grecia nu va ceda presiunilor europene pentru noi măsuri de austeritate, a declarat la CNBC ministrul elen al Finanţelor, Yannis Stournaras, precizând că acestea sunt periculoase şi guvernul trebuie să fie foarte atent în perioada următoare.

Surpriză pe pieţele financiare: Banca Centrală Europeană a stabilit un nou minim istoric al ratei dobânzilor Banca Centrală Europeană a surprins pieţele financiare şi a redus rata dobânzilor de politică monetară, stabilind un nou minim istoric, pentru a lupta împotriva deflaţiei. Preşedintele BCE a subliniat că este pregătit să aplice măsuri suplimentare dacă este necesar, astfel încât  redresarea zonei euro să nu fie ameninţată.

Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro. Trebuie achiziţii de titluri de stat din zona euro şi pachete de credite din sistemul bancar Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph.

Excedentul comercial al Germaniei a atins un nou record în septembrie Germania a înregistrat un surplus comercial în valoare de 20,4 miliarde de euro în septembrie, cu peste şapte miliarde mai ridicat decât în august. Rezultatele spectaculoase aprind şi mai tare dezbaterea pe tema responsabilităţii Germaniei, cea mai mare şi mai puternică economie europeană, faţă de criza din Uniunea Europeană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite