Banca băncilor centrale: Ultima sută de metri în lupta împotriva inflaţiei va fi şi cea mai dificilă

0
Publicat:

Banca Reglementelor Internaţionale, supranumită „banca centrală a băncilor centrale”, avertizează că ultima sută de metri în lupta împotriva inflației va fi și cea mai dificilă.

bank

În contextul unei inflaţii accelerate, băncile centrale au lansat un ciclu de majorare a costului creditului fără precedent după anii 1970, a explicat duminică această instituţie, denumită şi "banca centrală a băncilor centrale", în raportul său anual.

Obiectivul majorării dobânzilor este evitarea unei situaţii în care inflaţia se înrădăcinează. Cu toate acestea, înăsprirea politicilor monetare are loc într-un context foarte delicat, ţinând cont de datoriile acumulate de companii şi state după o lungă fază de dobânzi excepţional de reduse.

"Stabilizarea inflaţiei necesită eforturi", a declarat directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale, Agustin Carstens, care este şi fost guvernator al Băncii centrale a Mexicului, într-un comunicat care însoţeşte raportul anual al BRI, adăugând însă că "o ajustare prea lentă astăzi ar putea necesita mai multe eforturi pe termen lung".

Chiar şi aşa, "ultima sută de metri este, în general, şi cea mai dificilă", a avertizat Agustin Carstens.

Odată cu revenirea cotaţiilor la materii prime şi detensionarea lanţurilor de aprovizionare, inflaţia a început să scadă. Este vorba însă de "cele mai facile progrese", a subliniat Agustin Carstens într-un discurs pronunţat cu ocazia Adunării generale anuale a BRI, instituţie cu sediul la Basel (Elveţia). Mai rămân de făcut progrese importante, însă calibrarea politicilor monetare pentru ultima sută de metri se face în contextul unor pieţe imobiliare tensionate, a unor nivele de îndatorare ridicate şi a unor rate ale şomajului aflate la minime istorice, ceea ce pune presiune pe salarii cu riscul de a alimenta inflaţia.

"Pentru prima dată în ultimele decenii, inflaţia şi instabilitatea financiară evoluează în tandem", a precizat directorul general al BRI.

Acest ciclu de majorare a dobânzilor a scos deja la lumină fragilităţile din sistemul financiar, a precizat Agustin Carstens, care a dat drept exemplu intervenţiile pentru salvarea fondurilor de pensii din Marea Britanie, falimentul băncii americane SVB şi prăbuşirea Credit Suisse.

În raportul său anual, BRI a făcut un apel către guverne să reducă deficitele, subliniind că politicile bugetare pot să contribuie şi ele la stabilizarea economiei, şi să ofere o marjă de manevră suplimentară băncilor centrale.

Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite