Rusia nu poate ocoli sancţiunile care i-au fost impuse de aliaţii occidentali, anunţă Banca centrală a băncilor centrale

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), instituţie denumită şi „banca centrală a băncilor centrale", a transmis luni că nu va deveni o variantă pentru ocolirea puternicelor sancţiuni adoptate în ultimele zile de Occident împotriva Rusiei, transmite Reuters.

„BRI nu va fi o posibilitate de ocolire a sancţiunilor. BRI va aplica sancţiunile", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Jill Forde, la o întâlnire cu jurnaliştii, informează Agerpres.

Aliaţii occidentali au adoptat sâmbătă un pachet de noi sancţiuni dure împotriva Moscovei, inclusiv unele care vizează Banca Centrală a Rusiei, în încercarea de a-i restricţiona capacitatea de a-şi folosi rezervele valutare şi de aur estimate la 640 de miliarde de dolari.

Potrivit sursei citate, BRI poate derula tranzacţii valutare şi cu rezerve pentru băncile centrale membre, printre care se numără şi Banca Centrală a Rusiei.

La rândul său, directorul Departamentului pentru afaceri economice şi monetare din cadrul BRI, Claudio Borio, a spus că în contextul evenimentelor dramatice din Ucraina precum şi al sancţiunilor impuse Rusiei, economia mondială se confruntă în prezent cu o incertitudine extinsă. Creşterea preţurilor la energie şi materii prime va alimenta şi mai mult inflaţia globală în timp ce sancţiuni de o asemenea amploare nu au fost aplicate niciodată unei ţări atât de interconectate cu economia mondială cum este Rusia.

„Este greu de spus în ce direcţie se vor îndrepta pieţele de acum încolo. În mod clar situaţia s-a schimbat", a spus oficialul. 

„Provocările cu care se confruntă băncile centrale au devenit şi mai complexe", a apreciat Claudio Borio, referindu-se la modul în care o serie de mari bănci centrale din întreaga lume, cum este de exemplu Rezerva Federală americană, s-au pregătit pentru prima majorare a costului creditului după pandemia de COVID.

Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. 

În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri