Azomureş ar putea relua producţia de îngrăşăminte odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Compania Azomureş din Târgu Mureş a anunţat, luni, că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive, însă graficul de repornire a instalaţiilor depinde şi de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România.

„Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor şi companiilor mari consumatoare de energie, aşa cum este industria fertilizanţilor. Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte.

Pentru Azomureş, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrăşămintele din Rusia, Belarus şi Ucraina lipsesc de pe piaţă.”, au transmis reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, înainte de anunţul Comisiei Europene, conducerea Azomureş a avut săptămâna trecută discuţii cu ministrul economiei, Florin Spătaru şi alţi potenţiali producători de îngrăşăminte din România, pentru a identifica soluţii pentru repornirea activităţii.

„În această săptămână este aşteptat anunţul oficial privind acordarea ajutorului European, astfel încât în prima parte a lunii aprilie producţie de îngrăşăminte la Azomureş ar putea fi reluată.”, menţionează sursa citată.

Azomureş mai arată că, potrivit calendarului, în primă fază se pornesc jumătate din instalaţiile de producţie.

De asemenea, în luna mai este programată pornirea celorlalte instalaţii.

„Calendarul de pornire şi un preţ corect pentru gazul natural ar permite producţia a aproximativ 600.000 de mii de tone de îngrăşăminte, care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esenţială pentru recoltele de anul viitor. Datele exacte de reluarea a producţiei de la Azomureş depind de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România.

Odată cu repornirea activităţii de producţie a îngrăşămintelor, Azomureş îşi reafirmă suportul pentru susţinerea agriculturii româneşti şi a economiei naţionale prin menţinerea în funcţiune a unui lanţ economic extrem de valoros în care sunt implicaţi câteva zeci de mii de angajaţi.”, mai adugă reprezentanţii companiei.

La mijlocul lunii decembrie 2021, cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a anunţat oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti. 

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite