Avertisment: Un Brexit fără acord va lăsa rafturile magazinelor goale şi va majora preţurile. Va fi o criză alimentară fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un Brexit fără acord ameninţă securitatea alimentară a Marii Britanii şi va duce la creşterea preţurilor şi la rafturi goale, pe termen scurt, avertizează marile lanţuri de magazine, potrivit BBC.

Stocarea alimentelor proaspeet este imposibilă, iar Marea Britanie se bazează foarte mult pe Uniunea Europeană pentru producţie, avertizează producători precum Sainsbury, Asda şi McDonald's. Avertismentul lor a fost lansat printr-o scrisoare din partea British Retail Consortium, care este semnată de mai mulţi comercianţi cu amănuntul. Avertismentul vine înaintea votului crucial din Parlament, care va fi dat în cursul zilei de marţi.

Comercianţii cu amănuntul spun că se tem că rafturile vor rămâne goale, dacă vor exista întreruperi semnificative ale proviziilor.

Scrisoarea din partea comercianţilor cu amănuntul văzută de BBC arată că vor exista „riscuri semnificative” pentru menţinerea varietăţii, calităţii şi termenului de valabilitate al produselor alimentare.

„Suntem extrem de preocupaţi de faptul că clienţii noştri vor fi printre primii care vor experimenta realităţile unui Brexit fără acord”, arată scrisoarea.

Scrisoarea utilizează estimarea Guvernului, potrivit căreia transportul de mărfuri prin Calais poate scădea cu 87% faţă de nivelurile actuale, ameninţând disponibilitatea şi termenul de valabilitate al multor produse.

Ei îşi mai exprimă îngrijorarea şi faţă de tarife, în contextul în care doar 10% din importurile de alimente ale Regatului Unit fac obiectul regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Dacă Marea Britanie ar reveni la normele OMC, comercianţii cu amănuntul avertizează că „ar creşte considerabil costurile de import care, la rândul lor, ar exercita o presiune ascendentă asupra preţurilor la alimente”.

Ceilalţi semnatari ai scrisorii includ directorii executivi ai M&S, KFC, Co-Op şi Lidl.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite