Avertisment sumbru de la FMI: „Economia mondială este în pragul unui al doilea război rece“

0
Publicat:

Economia mondială se află în pragul unui al doilea război rece care ar putea "anihila" progresele înregistrate de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a avertizat un înalt oficial al Fondului Monetar Internațional, scrie theguardian.com.

Gita Gopinath, economist șef al FMI FOTO: X
Gita Gopinath, economist șef al FMI FOTO: X

Gita Gopinath, primul director general adjunct al FMI, a declarat că fragmentarea accelerată a economiei mondiale în blocuri regionale de putere - centrate în jurul SUA și Chinei - riscă să distrugă producția globală de mii de miliarde de dolari.

"Dacă vom coborî în al doilea război rece, cunoscând costurile, s-ar putea să nu asistăm la o distrugere economică reciproc asigurată. Dar am putea asista la o anihilare a câștigurilor din comerțul deschis", a spus ea.

Avertizând că lumea se află într-un "punct de cotitură", pe măsură ce tensiunile cresc între cele mai puternice națiuni ale planetei, Gopinath a îndemnat guvernele să se retragă de pe marginea prăpastiei și să colaboreze, acolo unde este posibil, în privința priorităților economice comune.

Intervenția sa vine pe fondul unei încetiniri a comerțului internațional de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, care a inflamat tensiunile preexistente între SUA și națiunile europene în vest și China și Rusia în est.

"Deși nu există semne de retragere pe scară largă a globalizării, apar linii de fractură pe măsură ce fragmentarea geoeconomică este din ce în ce mai mult o realitate. Dacă fragmentarea se adâncește, ne-am putea trezi într-un nou război rece", a spus ea.

Prezentând pagubele potențiale ale unei prăbușiri a comerțului dintre cele două blocuri - divizate după modelul votului ONU privind rezoluția din 2022 privind Ucraina - Gopinath a spus că economia mondială s-ar putea aștepta la pierderi în valoare de aproximativ 2,5% din produsul intern brut (PIB), sau aproximativ 2,5 mld. dolari (2 mld. lire sterline) dacă comerțul ar fi eliminat în totalitate.

Cu toate acestea, în funcție de capacitatea economiilor de a se adapta la noile diviziuni din comerțul mondial, pierderile ar putea ajunge până la 7% din PIB-ul mondial. Fragmentarea investițiilor străine directe în două blocuri centrate în jurul SUA și Chinei - cu unele țări care rămân nealiniate - ar putea, de asemenea, să ducă la pierderi globale pe termen lung de aproximativ 2% din PIB.

În ultimii ani, comerțul internațional și fluxurile de investiții au scăzut în ultimii ani, pe fondul deteriorării relațiilor dintre unele dintre cele mai puternice economii din lume, cu o creștere a politicilor protecționiste după criza financiară din 2008.

Ca răspuns, companiile au făcut presiuni pentru a "de-risca" lanțurile de aprovizionare, după ani de globalizare necontrolată de la căderea Zidului Berlinului. Perturbarea lanțurilor de aprovizionare îndelungate în timpul pandemiei Covid a accelerat acest proces, pe fondul unui val de "reshoring" și "friendshoring" - firme care se aprovizionează cu materiale cheie de la furnizori interni sau din țări aliate politic.

De asemenea, guvernele pun la dispoziție miliarde de dolari pentru a impulsiona creșterea economică internă și crearea de locuri de muncă, încurajând în același timp industriile ecologice pentru a combate urgența climatică.

Deși a recunoscut că există beneficii pentru țări în urma acestei strategii, Gopinath a avertizat că eșecul în gestionarea procesului ar putea "copleși cu ușurință aceste beneficii și ar putea anula aproape trei decenii de pace, integrare și creștere care au ajutat miliarde de oameni să iasă din sărăcie".

Într-un discurs ținut luni în Columbia, ea a declarat că ar putea exista unele beneficii pentru țările nealiniate politic care acționează ca "conectori" între cele mai mari puteri economice rivale.

Gopinath a evidențiat modul în care unii mari producători de electronice își relocau producția din China în Vietnam, deoarece SUA au impus tarife vamale pentru produsele chinezești. Cu toate acestea, Vietnamul își procură majoritatea inputurilor din China.

Țările din America Latină ar putea, de asemenea, să beneficieze, inclusiv exportatorii de mărfuri din America de Sud și Mexicul - care a eclipsat China ca fiind cel mai mare exportator de bunuri către SUA în acest an. Ea a declarat că mulți producători care deschid fabrici în Mexic sunt firme chinezești care vizează piața americană, iar asociația mexicană a parcurilor industriale private se așteaptă ca una din cinci noi întreprinderi din următorii doi ani să fie chinezească.

"Acestea pot beneficia în mod direct de devierea comerțului și a investițiilor într-o economie globală fracturată și pot atenua efectul negativ al fragmentării asupra comerțului, reducând astfel costurile acestuia", a spus ea.

Cu toate acestea, aceste țări ar putea, de asemenea, să piardă din cauza unei agravări a rupturii în comerțul internațional, a adăugat Gopinath. "Dacă fragmentarea se înrăutățește, chiar și cei care beneficiază de fragmentarea în formele sale ușoare ar putea rămâne cu o felie mai mare dintr-o plăcintă mai mică într-un scenariu extrem. Pe scurt, toată lumea ar putea pierde".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite