Autostrada Transilvania: Cum arată lotul care ar putea fi dat în folosinţă în acest an, înainte de termenul din contract VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Asociatia Pro Infrastructură
Foto: Facebook Asociatia Pro Infrastructură

Asociaţia Pro Infrastructură a publicat, joi, noi imagini cu lotul de 4,5 km de autostradă şi 4,7 km de drum de legătură din Autostrada Transilvaniei. Potrivit sursei citate, constructorul ar putea finaliza lucrările până la finalul anului, înainte de termenul contractual.

„V-am pregătit o nouă filmare cu lotul de 4,5 km din Autostrada Transilvania plus 4,5 km de drum de legătură cu două benzi pe sens, la sud de Târgu Mureş. Constructorul austriac STRABAG îl poate finaliza fără probleme în acest an, probabil în luna decembrie, înainte de termenul contractual care este extins până în primăvara anului viitor.”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei pe Facebook.

Conform acestora, din cauza lungimii mici, ciotul nu rezolvă decât probleme de trafic locale, „însă el este foarte important din alt punct de vedere: a fost construit practic într-un an şi jumătate.”

„Trăim în ţara unde autostrăzile se execută în şapte ani (A10 Sebeş-Turda 1 şi 2), ori contractele sunt reziliate poate chiar de trei ori (A3 Chiribiş-Biharia), ori reziliate abuziv (A1 Lugoj-Deva 2 unde fostul ministru Cuc şi fostul director CNAIR, Ştefan Ioniţă, sunt direct responsabili pentru despăgubirea de 236 milioane de lei plătită de români).”, explică reprezentanţii Asociaţiei.

„Aşadar, putem spune că acest proiect este un succes relativ, primul constructor, după era Bechtel, renunţând după ce CNAIR a întârziat nepermis rezolvarea birocraţiei.”, adaugă sursa citată.

Asociaţia Pro Infrastructură mai precizează că, în momentul semnării actualului contract de execuţie, întreg traseul era expropriat, avizele şi acordurile necesare erau obţinute şi a existat autorizaţie de construire valabilă. 

„Nu am avut parte de ridicolele „surprize neidentificate" pe traseu: cimitire, fabrici sau lilieci.”, subliniază reprezentanţii Asociaţiei.

Aceştia solicită oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să repete lecţiile bune învăţate din acest proiect pe toate autostrăzile viitoare, „în special pe Autostrada A7 Ploieşti-Siret, acolo unde viitorii antreprenori doar vor executa lucrările, proiectul tehnic fiind livrat de CNAIR la licitaţie.”

„Tronsonul A3 Ungheni - Târgu Mureş, un sector de 10 kilometri, jumătate autostradă, jumătate drum de legătură (n.r. cu câte două benzi pe sens.). Nu avem probleme acolo, se avansează foarte bine”, a spus fostul ministru Cătălin Drulă când şi-a făcut bilanţul la Ministerul Transporturilor. Drulă a precizat că tronsonul ar urma finalizat în noiembrie.

A3 Târgu Mureş - Ungheni (Aeroport)

Lungime: 4,5 km autostradă + 4,7km drum de legătură

Constructor: Strabag

Valoare: 192 mil. lei

Contract semnat: 29 mai 2020 (ordin de începere lucrări - iulie 2020)

Termen de execuţie: 18 luni (contractual - ianuarie-februarie 2022)

Finalizare probabilă: Q4 2021

Stadiu fizic oficial (septembrie - cf CNAIR): 75%

Detalii despre proiect: 3 poduri şi pasaje pe drumuri de legătură, 6 poduri şi pasaje pe autostradă, 2 noduri rutiere

pentru conectarea autostrăzii la reţeaua de drum existentă

Potrivit Hotnews.ro, acest lot a fost contractat în februarie 2015 cu Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pe 179 milioane de lei. Din cauza bâlbâielilor financiare ale Companiei de Drumuri de atunci - autostrada fiind contractată pe fonduri europene, dar exact în momentul trecerii de la un exerciţiu financiar la altul - lucrările n-au început, au tărăgănat un an.

Astfel, în aprilie 2016 constructorul a cerut rezilierea contractului pentru că nu s-a dat ordinul de începere în termen de 12 luni. Tronsonul a fost scos la licitaţie jumătate de an mai târziu, în octombrie 2016, dar procedura s-a dovedit a fi o înşiruire de amânări.

Depunerea ofertelor a fost amânată de mai multe ori până abia în martie 2017, după care evaluarea ofertelor a fost tărăgănată nepermis de mult. Atribuirea lucrărilor către Strabag pentru circa 192 milioane de lei a venit iniţial în noiembrie 2017, după care au urmat contestaţiile şi decizii diferite date în instanţă care au întors de două ori rezultatul procedurii.

În noiembrie 2018, Compania de Drumuri reevalua ofertele la decizia instanţei şi dădea câştigător asocierea Itinera Spa - Retter Projectmanagement SRL cu o ofertă mai mare, circa 209 milioane de lei. Contestaţiile au continuat şi, după un an decizia a fost întoarsă - CNAIR fiind obligată să reevalueze ofertele.

„Atât de mult timp a trecut însă de la lansarea licitaţiei, încât ofertele depuse iniţial de constructori şi-au pierdut valabilitatea. Asocierea Itinera a decis să nu mai conteste şi să-şi retragă oferta. Astfel, Strabag a rămas singura firma care în final a semnat contractul pe 29 mai 2020.”, arată datele Hotnews.ro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite