Autorităţile au declarat situaţie de urgenţă în aprovizionarea cu gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, astăzi, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii va fi oprită, iar producătorii de energie termică vor utiliza combustibili alternativi.

Astfel, au fost întrerupte livările către consumatorii întreruptibili, respectiv combinatele chimice Doljchim, Azomureş şi cele din grupul InterAgro, iar unele termocentrale au trecut la utilizarea păcurii în locul gazelor.

Populaţia are prioritate absolută

Autorităţile pot declara stare de urgenţă dacă importurile scad cu mai mult de 20%, în caz de accidente care afectează producţia internă sau la înregistrarea unor termperaturi extrem de joase care duc la un consum excesiv.

Potrivit Legii 346/2007 privind siguranţa în aprovizionarea cu gaze, populaţia are prioritate absolută în asigurarea consumului în situaţiile de urgenţă. Urmează, în această ordine, instituţiile care asigură serviciile medicale, unităţile de învăţământ, instituţiile de asistenţă sociale pentru îngrijirea copiilor, a persoanelor vârstnice şi a celor cu handicap, centralele termice care nu au posibilitatea de a folosi alt combustibil, precum şi instituţiile publice la nivel central şi local, cele din domeniul culturii şi cultelor şi organizaţiile neguvernamentale de utilitate publică.

Unele termocentrale, precum Elcen Bucureşti, Brăila şi Galaţi, au trecut la consumul de păcură în locul gazelor încă de la finele săptămânii trecute, iar livrările către combinatele chimice au fost reduse la minimum în urmă cu câteva zile.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite