Aurescu vrea sprijin din SUA pentru independenţa energetică a României şi Republicii Moldova
0Americanii ne vor ajuta să exploatăm zăcămintele din Marea Neagră, iar o parte dintre hidrocarburile ce vor fi extrase de aici vor fi apoi exportate în Republica Moldova, pentru a reduce dependenţa Basarabiei de Gazprom.
Exploatarea de gaze naturale din zona românească a Mării Negre va ajuta România să devină independentă energetic, o parte dintre hidrocarburile descoperite urmând apoi a fi exportate în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău, ceea ce va permite acesteia o flexibilitate mai mare faţă de Gazprom.
Securitatea energetică a fost unul dintre punctele principale de discuţie între Bogdan Aurescu – ministrul român al Afacerilor Externe – şi Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, în cadrul întrevederii de duminică, 27 septembrie, dintre cei doi oficiali. Întâlnirea s-a desfăşurat în marja celei de-a 70-a Adunări Generale a ONU la New York şi s-a concentrat pe modalităţile de dezvoltare a parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
În cadrul acesteia, Aurescu a solicitat sprijinul părţii americane în realizarea mai multor proiecte prioritare pentru România, precum exploatarea resurselor din platoul continental al Mării Negre şi extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău. Alături de acestea se regăsesc şi coridoarele de transport BRUA – care va conecta sistemele de gaze ale Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei - şi Coridorul Vertical - care va conecta Grecia, Bulgaria şi România.
„Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, pe larg despre perspectivele dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul securităţii energetice, plecând de la poziţia unică a României în regiune şi de la necesitatea diversificării surselor de energie şi rutelor de transport“, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Zăcăminte şi conducte
Anterior, în anul 2012, grupurile Exxon şi Petrom au anunţat o „descoperire semnificativă“ în Marea Neagră, zăcământul din blocul Neptun fiind estimat a conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Premierul Victor Ponta a afirmat de mai multe ori că zăcămintele din Marea Neagră ar urma să intre în producţie în anii 2019-2020 şi vor asigura independenţa energetică a României şi a Republicii Moldova.
Ţara noastră şi statul vecin au terminat în anul 2013 conducta Iaşi-Ungheni, prin care se pot realiza exporturi de gaze din România în Basarabia. Acestea au rămas, însă, la nivel scăzut deocamdată, deoarece lipseşte conectarea dintre Ungheni şi capitala Chişinău, unde se realizează cel mai mare consum de gaze din Basarabia.
Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul şedinţei comune a guvernelor din România şi Republica Moldova, că va propune Parlamentului acordarea unui împrumut de 150 de milioane de euro pe cinci ani către Chişinău. Republica Moldova are mari probleme financiare după dispariţia a 1,5 miliarde de dolari din trei bănci, ceea ce a condus la deprecierea puternică a leului moldovenesc şi la mari proteste antiguvernamentale.
Lobby pentru Basarabia
De altfel, situaţia Republicii Moldova a fost un alt subiect de discuţie între Aurescu şi Nuland, oficialul român pledând pentru sprijin american în această problemă. „Ministrul român de Externe a evidenţiat demersurile concrete întreprinse de România pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi conectarea cu Europa, inclusiv cu ocazia recentei şedinţe de guvern comune, pledând pentru menţinerea unui angajament consistent şi din partea SUA“, se mai arată în comunicatul MAE.
Oficialul român a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru autorităţile de la Chişinău şi a exprimat interesul pentru susţinerea procesului de reformă, dezvoltarea economică şi consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova, potrivit documentului.