Gabriel Selischi, Petrom: Profitul din exploatare a scăzut cu 60% şi reduce marjele de manevră, dar investiţiile din Marea Neagră nu au fost afectate
0Profitul din exploatare al Petrom a scăzut cu 60% în primele şase luni, dar investiţiile din Marea Neagră nu au fost afectate, iar producţia a crescut, a declarat Gabriel Selischi, membru în directoratul Petrom şi responsabil cu extracţia de hidrocarburi.
El a completat că societatea a redus pierderile la sondă cu 40% în cinci ani şi a crescut producţia, dar că întreruperile la energie electrică afectează performanţele echipamentelor.
”Profitul brut a scăzut cu 40% în primele 6 luni, iar pe partea de exploatare scăderea este de 60%. Cu toate acestea programul de explorare din Marea Neagră continuă la fel cum l-am imaginat acum câţiva ani. Scăderea preţului petrolului reduce, însă, marjele de manevră, sunt noi încercări”, a spus Selischi în cadrul unui forum de profil.
El a spus că anumite măsuri de eficientizare din industriile auto şi aeronautică se pot implementa şi în domeniul petrolier. ”Faţă de anul trecut avem 1.000 de barili pe zi în plus numai din reducerea pierderilor. Înainte de privatizare, intervenţiile la sondă erau la o lună de zile. Acum sunt la 500 de zile. În SUA, standardul este 1.000 de zile. Ne întrebam ce trebuie să facem să ajungem la 1.000. Dar la noi sunt întreruperi dese de energie electrică. Şi atunci particulele de nisip se depun pe pompă şi tubulatură şi provoacă probleme”, a afirmat Selischi.
El a mai spus că, în contextul scăderii cotaţiilor la ţiţei, Petrom a prioritizat proiectele de investiţii şi face explorări în zonele de frontieră tehnologică. ”Presa acoperă foarte bine activitatea noastră din Marea Neagră, dar mai puţin cunoscută este activitatea noastră cu privire la explorarea de mare adâncime pe care o facem cu Repsol în zona pericarpatică”, a competat Selischi. El a completat că până acum Petrom a forat două sonde împreună cu Repsol, iar una dintre acestea ajunge la 5.000 de metri adâncime.
”Un proverb african spune aşa: nu poţi ridica o piatră cu un deget. Ca să realizăm securitatea energetică trebuie să lucrăm cu multe mâini, după ce acum un an şi jumătate aveam impresia că am ridicat deja pe jumătate piatra”, a conchis el.
Anterior, în anul 2012, Petrom şi Exxon au anunţat descoperirea unui zăcământ cu rezerve estimate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze situat în Marea Neagră.
Iancu: Ne trebuie program de criză şi măsuri de sprijin pentru petrolişti
Prezent la aceeaşi conferinţă, Iulian Iancu - preşedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor şi preşedinte al Comitetului Naţional Român - Consiliul Mondial al Energiei, a spus că Guvernul ar trebui să realizeze un program de criză şi să sprijine sectorul de extracţie al petrolului şi gazelor timp de doi ani prim măsuri ce ar trebui incluse în Codul Fiscal.
”Energetica acum este afectată de factori care nu au nimic de a face cu energia. (...) Ar trebui să realizăm un program de criză. Industria românească pe orizontală se plânge că nu este informată. Companiile ne spun că se ajunge la situaţia în care contractele sunt stopate fără motiv şi atunci e prea târziu să mai facă ceva şi sunt companii cu credite, dobânzi bancare, cu responsabilitatea plăţii a mii de oameni. Ar fi trebuit ca în Codul Fiscal să existe măsuri de sprijinire a industriei de petrol şi gaze pentru cel puţin doi ani având în vedere situaţia de criză de pe piaţa petrolului”, a afirmat Iancu.
El a mai precizat că în anii 2007-2008 ”ne miram că România este o pată albă pe harta conductelor”, dar că acum o ţară mică, aflată pe traseul unor viitoare conducte, Macedonia, este zguduită de ”conflicte artificiale”, cu lupte interetnice, migraţie sau căderi de Guverne şi ”ne zicem bine că suntem pată albă pe hartă”. Iancu a spus că România poate rezista singură prin rezervele pe care le are şi că ar trebui să se concentreze pe explorare şi exploatarea resurselor de care dispune.