Au apărut primele căpșune românești. Cât costă un kilogram
0Primele căpșune românești au apărut deja în piețe, iar prețul este pe măsura noutății. Pentru că sunt cultivate în sere, fermierii încearcă să-și acopere cheltuielile suplimentare.

Prețurile sunt puțin mai mari decât anul trecut, fermierii cerând acum 35 de lei pe un kilogram, cu 5 lei mai mult decât în primăvara anului 2022, potrivit ziarelor locale.
Căpșunele românești sunt mai dulci și mai zemoase decât cele de import, fiind renumite pentru beneficiile lor pentru sănătate.
Căpșunele (Fragaria ananassa) sunt unele dintre cele mai iubite și consumate fructe. Nu doar că sunt extrem de gustoase, dar sunt și foarte versatile, potrivite pentru includerea în salate, piureuri, înghețate, spume și budinci sau alte preparate.
Beneficiile nutriționale
O sută de grame de căpșune conțin doar 30 de calorii și furnizează, în principal, zaharuri simple (fructoză). Totodată, căpșunele sunt bogate în apă (90,5 g la 100 g de fruct) și fibre. Generoase în vitamina C, potasiu și acid folic, căpșunele au efecte antitumorale, antianemice, protejează sistemul imunitar și susțin memoria. În plus, compușii lor activi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduc daunele cauzate de radicalii liberi. Căpșunele mai conțin și vitamine A, B1, B2 și K pe lângă săruri minerale, inclusiv fier, magneziu și mangan.
În ce privește beneficiile acestor delicioase fructe pentru sănătate, acestea sunt de prevenire a bolilor cardiovasculare, sunt extreme de hidratante, îmbunătățesc starea de spirit, dar și sănătatea pielii dat fiind că un consum regulat ajută la eliminarea toxinelor. Căpșunile sunt de ajutor la prepararea măștilor sau a cremelor pentru a exfoliere, albire și hidratare a pielii.
Pe de altă partem căpșunele combat constipația și ajută la slăbire, sunt un antiinflamator natural, protejează vederea, păstrează creierul tânăr, sunt o sursă excelentă de vitamina C, reglează glicemia și previn diabetul.
Studiile științifice au arătat că aceste fructe sunt capabile să acționeze în reglarea nivelurilor de zaharuri prezente în sânge. Căpșunile conțin fructoză și levuloză, zaharuri bine tolerate de cei care suferă de diabet. Consumul de căpșuni de cel puțin trei ori pe săptămână ar ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Iar dacă le adaugi puțină zeamă de lămâie sunt un excelent substitut dietetic pentru dulciuri și pot fi consumate la sfârșitul mesei.