Atentatele şi lovitura de stat din Turcia, mană cerească pentru turismul din ţara noastră. Ce alte destinaţii au fost preferate de români în concediu

0
0
Litoralul românesc a consemnat creşteri mari în acest an din cauza problemelor din Turcia, Grecia şi Spania răpind, la rândul lor, o parte din muşterii
Litoralul românesc a consemnat creşteri mari în acest an din cauza problemelor din Turcia, Grecia şi Spania răpind, la rândul lor, o parte din muşterii

Turiştii români care nu au putut să treacă peste teama de a păţi ceva în Turcia s-au reorientat, în mod surprinzător, în special către destinaţii din România, dar şi către Grecia, Bulgaria, Spania şi Italia, potrivit agenţiilor de turism, consultate de către „Adevărul“.

Acestea au constatat creşteri ale cererii şi pentru state precum Croaţia şi Muntenegru, în vreme ce între destinaţiile exotice se regăsesc Thailanda, Sri Lanka, Indonezia, Tanzania, Emiratele Arabe Unite, Insulele Maldive, Mauritius şi Seychelles. 

Turiştii Eximtur au ales vara aceasta destinaţii precum România, Grecia, Bulgaria, Spania, Italia pentru vacanţele lor. „Putem spune că România a fost vedeta acestui sezon, cu creşteri de peste 50%, faţă de anul 2015 în prima jumătate de an, fie că vorbim de litoral, Delta Dunării, staţiunile balneare precum Băile Felix, Sovata, Herculane, Covasna, Vatra Dornei, dar şi de regiuni de excelenţă precum Bucovina. Preferinţa pentru vacanţe în România este în primul rând determinată de investiţiile care s-au făcut în structurile de cazare  - hoteluri de două stele care au fost ridicate la patru şi cinci stele -, în centre de divertisment, centre de tratament şi cură balneară sau în centre spa. 

Grecia s-a aflat şi anul acesta în topul preferinţelor turiştilor Eximtur datorită diversităţii destinaţiilor de litoral, apropierii teritoriale şi culturale de România. De asemenea, Bulgaria, datorită preţurilor bune practicate. Spania şi Italia s-au aflat în topul preferinţelor datorită calităţii destinaţiilor“, a declarat Lucia Morariu, directorul general al Eximtur. 

Faţă de 2015, compania înregistrează cele mai mari creşteri pentru România, Spania, Italia, dar şi pentru croaziere precum cele în fiordurile Norvegiei, în Insulele Canare (Spania) –Madeira (Portugalia) -Maroc sau în America de Sud.

Grecia şi Spania au compensat riscurile din Turcia

„Imediat după incidentul din Turcia, au existat turişti care şi-au schimbat destinaţia cu insule din Grecia sau locaţii din Spania, dar marea majoritate a turiştilor care aveau deja vacanţele rezervate în Turcia nu au anulat, ba mai mult avem turişti care şi-au prelungit sejurul la destinaţie. Faţă de anul trecut, cererea a crescut pentru locaţii din Croaţia, Cipru, Portugalia, Italia, dar şi România a avut o creştere semnificativă în raport cu anul precedent, această creştere fiind influenţată şi de situaţia externă, dar şi de introducerea voucherelor de vacanţă de vacanţă“, spune şi Alexandra Mateuţă, director de marketing în cadrul Happy Tour.

Ondina Dobriban, directorul general al agenţiei Paralela 45, spune că Spania a reprezentat principala destinaţie către care s-au orientat cei care nu au reuşit să treacă peste neliniştea creată de situaţia din Turcia, ţară zguduită de atentate şi de o tentativă de stat eşuată. „Ne referim la mai multe destinaţii din această ţară, aflate atât pe continent (Costa Blanca, Costa Brava, Costa del Sol) cât şi în zona insulară (Tenerife, Mallorca). O parte s-au reorientat şi către Grecia, însă cei care au pretenţii ridicate în ceea ce priveşte conceptul de resort All Inclusive au rămas în continuare fideli destinaţiilor Antalya şi Bodrum, acestea oferind fără îndoială cel mai bun raport calitate-preţ pentru acest tip de produs“, a afirmat Dobriban.

Maria Goicea, directorul de marketing al Cocktail Holidays, spune că destinaţiile alternative sunt fost vara aceasta Grecia, Spania, Portugalia (Algarve). „Algarve este o premieră pe charter sezonul acesta şi a prins foarte bine pentru o destinaţie nouă. În cazul Turciei, după lovitura de stat eşuată am avut rerutări şi anulări în proporţie de 16%. Astfel de cereri s-au oprit în săptămâna imediat următoare şi rezervările au crescut treptat, ajungand la începutul lunii august să depăşească nivelul de dinainte de lovitura de stat eşuată“, spune ea.

În 2016, primele cinci destinaţii preferate de turiştii care au apelat la serviciile agenţiei sunt Grecia, Spania, Turcia, Portugalia şi Muntenegru. Anul trecut Turcia se plasa pe locul al doilea, însă.

Croaţia, în topul preferinţelor. Muntenegru şi Albania, noutăţi

Din statele din regiune, agenţiile notează cerere mare pentru vacanţele în Croaţia, dar şi în Muntenegru. Astfel, una dintre zonele turistice solicitate din Albania este Saranda, din sudul ţării, iar în Muntenegru interesul s-a orientat în mare parte către staţiunea Budva şi Insula Sveti Stefan, potrivit oficialilor Happy Tour. Cazarea în Albania pentru patru nopţi porneşte de la 150 de euro, iar tarifele pentru Muntenegru pornesc de la 200 euro, fără transport inclus. Agenţia Cocktail Holidays estimează un număr de o mie de persoane pentru operarea din acest către Muntenegru.

Oficialii agenţiei Paralela 45 spun că, faţă de Muntenegru şi Albania, Croaţia atrage mult mai mulţi români. „Pentru a avea un ordin de mărime, de exemplu, din România spre Croaţia, în anul 2015 au călătorit circa 69.000 români. Către destinaţiile Muntenegru, Albania, Serbia şi Bosnia estimăm că România are o capacitate emitentă de circa 30.000 de turişti“, arată Ondina Dobriban, directorul general al companiei.

Ce destinaţii exotice preferă românii

În privinţa destinaţiilor exotice, Thailanda a fost în topul preferinţelor pentru concetăţenii care au plecat prin Happy Tour anul acesta, urmată fiind de către Cuba, Republica Dominicană, Maldive şi Indonezia.

Agenţia Cocktail Holidays notează Emiratele Arabe Unite pe primul loc, Dubaiul fiind urmat în preferinţe de Hong Kong, Sri Lanka şi Tanzania (Zanzibar).

Dubai îşi păstrează supremaţia şi în topul realizat de Paralela 45, având avantajul unui zbor direct şi al unei distanţe relativ mici faţă de România, potrivit companiei. 

Urmează Mauritius, destinaţie foarte căutată pentru Revelion, Goa (fostă colonie portugheză pe coasta de vest a Indiei – n.r.), Zanzibar (Tanzania) şi Seychelles.

În fine, la Extimtur, topul destinaţiilor exotice este condus de către Republica Dominicană, aceasta fiind urmată de Maldive, Seychelles, Thailanda şi Mauritius.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri