Asia devine locomotiva economiei mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervele valutare ale Chinei sunt estimate la 2.500 de miliarde de dolari. Economia asiatică va avea în acest an un ritm de creştere dublu faţă de media mondială, fiind susţinută de China şi India, a declarat John Lipsky, director adjunct al FMI.

Cea mai dinamică regiune din lume, după cum a denumit-o Lipsky, va avea o creştere de 8,5% în 2010. Ritmul ameţitor de creştere al Chinei îngrijorează SUA şi UE, rezervele valutare ale acestei ţări urcând la 2.500 de miliarde de dolari, rezultat al uriaşului excedent comercial şi al subevaluării yuanului.

Creşte consumul

Economiştii cred că în China trebuie încurajat consumul intern, ca motor al dezvoltării economice, şi reducerea dependenţei de activitatea de export.

Pentru economia chineză, majorarea cu 1% din Produsul Intern Brut (PIB) a cheltuielilor pentru sănătate, educaţie şi pensii corespunde cu o creştere a consumului gospodăriilor de 1% din PIB, a declarat Lipsky.

Oficialul FMI oferă însă o perspectivă sumbră pentru cele mai dezvoltate economii, care au ajuns la un grad de îndatorare nemaiîntâlnit de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Raportul dintre datorii şi PIB al celor mai dezvoltate economii va creşte la 110% până în 2014, de la 75% înainte de izbucnirea crizei.

În opinia oficialului FMI, menţinerea deficitelor publice la nivelul actual poate reduce potenţialul de creştere din economiile avansate cu o jumătate de punct procentual pe an.

Pentru ca raportul dintre datorii şi PIB să ajungă până în 2030 la 60%, considerat limita superioară sustenabilă,  trebuie ca excedentul bugetar să ajungă la 4% în 2020, faţă de un deficit de 4% înregistrat în medie în 2010. Aceasta presupune reducerea pensiilor, a bugetelor pentru sănătate şi majorarea taxelor şi a impozitelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite