ASF face un test de rezistenţă pentru peste 100 de fonduri de investiţii de pe piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile de investiţii atrag şi pun la comun banii mai multor investitori, pe care-i folosesc ulterior pentru realizarea diferitelor investiţii, cu scopul de a multiplica sumele investite şi de a genera câştiguri pentru investitorii respectivi
Fondurile de investiţii atrag şi pun la comun banii mai multor investitori, pe care-i folosesc ulterior pentru realizarea diferitelor investiţii, cu scopul de a multiplica sumele investite şi de a genera câştiguri pentru investitorii respectivi

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va supune unui test de stres, cunoscut şi ca test de rezistenţă, pentru 102 fonduri de investiţii din România şi a anunţat demararea celei de-a doua etape a acestui exerciţiu început în 31 martie 2016, potrivit unui comunicat publicat luni de ASF.

SF a anunţat în aprilie demararea unor teste de stres pentru fondurile de investiţii, după ce autoritatea a constatat anumite nereguli la societatea de administrare de active SAI Certinvest, în urma unui raport de control, pentru care a dispus un plan de măsuri.

Scopul acestor teste este găsirea şi aplicarea unor proceduri care să crească capacitatea fondurilor în cazul apariţiei unor şocuri economice sau financiare, în scopul evitării unor pierderi de proporţii şi a intrării în faliment.

Prima etapă a acestui proces a constat în definirea cadrului de desfăşurare a exerciţiului prin consultări cu jucătorii din piaţa de capital, testele propriu-zise urmând să fie aplicate în a doua etapă.

Dintre cele 102 de fonduri de investiţii autorizate în România, 73 sunt fonduri deschise de investiţii (OPCVM) şi 29 de fonduri închise de investiţii (AOPC).

„Acest demers are în vedere impactul mai multor factori de stres privind riscul de piaţă - scăderea preţurilor acţiunilor, creşterea ratelor de dobândă, fluctuaţia cotaţiilor valutare, riscul de contrapartidă şi riscul de lichiditate“, a precizat ASF. 

Scenariul advers pe baza căruia se realizează testul de stres include scăderea cu 35% a indicelui BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de companii, şi cu 20% a indicelui STOXX 600, care urmăreşte cele mai importante 600 de companii listate pe pieţele europene. Totodată, testele vor măsura rezistenţa fondurilor de investiţii în cazul unei creşteri cu 2 puncte procentuale a randamentelor obligaţiunilor în lei şi cu 1,5 puncte procentuale în cazul obligaţiunilor în euro.

În plus, ASF va măsura rezistenţa în cazul unui şoc valutar, respectiv o scădere de 10% a valutelor în care sunt denonimate plasamentele fondului faţă de valuta fondului.  

Informaţiile necesare pentru analizarea impactului factorilor de stres vor fi colectate de ASF până la data de 23 septembrie 2016, urmând ca rezultatele şi eventualele măsuri necesare de îmbunătăţire a procedurilor de management al riscurilor să fie cunoscute înainte de finalul anului 2016.

Fondurile de investiţii (fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv) atrag şi pun la comun banii mai multor investitori, pe care-i folosesc ulterior pentru realizarea diferitelor investiţii, cu scopul de a multiplica sumele investite şi de a genera câştiguri pentru investitorii respectivi. În cazul fondurilor deschise, investitorii pot cumpăra şi răscumpăra unităţi de fond în orice moment, pe întreaga durată de funcţionare a fondului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite