Aproape toate unităţile administrativ-teritoriale din ţară au depus cerere de finanţare prin Programul „Anghel Saligny”

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a transmis, marţi, după ce termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanţate de Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” a fost încheiat, că investiţiile în reţeaua de apă şi canalizare şi modernizarea drumurilor sunt importante şi necesare pentru români, fapt dovedit de cererile pentru aceste proiecte depuse de 97,5% dintre comunele, oraşele, municipiile şi judeţele din ţară.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Dezvoltării, dintre cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale ale României, incluzând judeţele şi sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanţare. 

„Toate consiliile judeţene şi toate sectoarele municipiului Bucureşti au cerut finanţare.”, precizează sursa citată.

 În acest context, ninistrul Dezvoltării a declarat: „Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraş, municipiu, judeţ şi sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puţin o investiţie, dacă cererea de finanţare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României şi o finanţare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului.”

Sursa citată menţionează că, suma totală a cererilor de finanţare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.174 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condiţiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde. 

Ministrul a spus: „Accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux, drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiţii de siguranţă nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanţare pentru o sumă aproape triplă faţă de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanţare.”

Cseke Attila a mai amintit că prin Programul „Anghel Saligny” se vor finanţa şi investiţii în reţeaua de distribuire a gazelor, iar depunerea de cereri în acest sens va fi deschisă în curând de minister. 

„Dintre cele 81 de unităţi administrativ-teritoriale care nu au depus încă cerere prin Programul de finanţare Anghel Saligny, cunosc cel puţin o localitate care doreşte să acceseze fonduri pentru dezvoltarea reţelei de gaze, şi s-a înregistrat deja pentru a putea depune proiectul online. 

Ne putem aştepta ca şi acest număr de 81 să fie diminuat odată ce vom deschide sesiunea de depuneri de cereri pentru investiţiile în reţeaua de gaze” – a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a adăugat: „Am constatat cu bucurie că toate localităţile cu primari USR-PLUS au cerut finanţare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înţeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanţare şi că este unul bine gândit, care merită accesat.”

Citeşte şi: „Bani pentru primării”: Normele de aplicare pentru PNDL 3 „Anghel Saligny” prevăd câte 4 milioane lei pentru comune şi 7 milioane de lei pentru oraşe

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite