Aproape 200 de transportatori au protestat în Piaţa Constituţiei, cerând limitarea scumpirii asigurărilor RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asigurările de accidente sunt insuportabil de scumpe pentru transportatori
Asigurările de accidente sunt insuportabil de scumpe pentru transportatori

În această dimineaţă, cu mai bine de o oră înaintea declanşării protestelor crescătorilor de ovine, în zona Casei Poporului a avut loc un alt miting: transportatorii au protestat faţă de creşterea explozivă a tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).

În această dimineaţă, cu mai bine de o oră înaintea declanşării protestelor crescătorilor de ovine, în zona Casei Poporului a avut loc un alt miting: transportatorii au protestat faţă de creştertea explozivă a tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).

"RCA = Ruinarea Cărăuşilor Autorizaţi", "ASF, ai sugrumat / Un popor asigurat", "Până azi şofer / De mâine şomer", "Vrem asigurare, nu falimentare" - sunt câteva dintre mesajele postate pe pancartele purtate de protestatari.

„Această piaţă nu e liberă“

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), principalul organizator al mitingului, a transmis Ministerului Finanţelor solicitarea de a elabora o ordonanţă de urgenţă pentru limitarea scumpirilor RCA şi limitarea tarifelor la următoarele plafoane:
- 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri şi persoane care fac transporturi rutiere internaţionale,
- 2.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local,
-  300 de lei pe 12 luni pentru autoturisme.

„Ministerul Finanţelor poate interveni pentru a limita valorile de tarifare RCA, pentru că această piaţă a asigurărilor obligatorii auto nu este o piaţă liberă, tocmai pentru că este vorba despre obligativitate“, a declarat pentru „Adevărul“ Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR.

El a precizat că fără această limitare companiile de transport riscă falimentul.

„Dacă la supraaccizare soluţia găsită de transportatori a fost să alimenteze din afara ţării, la supratarifarea RCA nu va mai exista altă soluţie decât ieşirea din piaţă, falimentul, iar acest proces va fi ireversibil“, a precizat liderul UNTRR.

Tarifele au crescut de trei ori în doi ani

Costul RCA a crescut cu mai mult de 300% în mai puţin de 2 ani.

În 2014, costul RCA pentru un autovehicul articulat de 40 de tone era de maximum 4.500 de lei.
"Cotaţiile maximale erau în 2014 de 12.000 de lei. În 2015, costul RCA pentru un autovehicul articulat de 40 de tone începe de la 15.000 de lei. Cotaţiile maximale sunt în 2015 de peste 100.000 de lei.
Nicio firmă de transport nu a înregistrat o dublare a cifrei de afaceri, sau a profitului în aceeaşi perioadă", argumentează transportatorii.

Potrivit UNTR, „răspunderea principală pentru situaţia imposibilă în care s-a ajuns aparţine ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.n.), care nici pe departe nu a reglementat şi nici nu a supravegheat această piaţă a asigurărilor.

ASF nu poate să ne recomande să facem asigurări obligatorii RCA la firme de asigurări solide, pentru că rolul ASF este să ridice dreptul de a face astfel de asigurări obligatorii RCA societăţilor de asigurări pe care nu le consideră solide“.

Înaintea acestui protest, la care au participat aproximativ 200 de transportatori, UNTRR a întreprins o serie de demersuri, între care mai multe întâlniri cu ASF, în care „au fost identificate 17 măsuri pe termen scurt, mediu şi lung a căror implementare ar fi putut produce efecte“.

Dar „nimeni nu a fost interesat de aplicarea vreunei astfel de măsuri“, arată UNTRR.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite