APIA oferă un sprijin financiar de peste 83 de milioane de lei pentru crescătorii de bovine

0
Publicat:

Agenția de Plăți și Intervenția pentru Agricultură (APIA) a autotizat plata a peste 83 de milioane de lei. Acești bani se vor duce spre susținerea activității crescătorilor de bovine, pentru anul 2022. Sumele alocate se oferă ca sprijin financiar în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Fermă cu vaci
APIA oferă un sprijin financiar de peste 83 de milioane de lei pentru crescătorii de bovine

Fondurile totale autorizate la plată pentru subvenții se acordă prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat.

Astfel, din suma totală autorizată la plată peste 20,73 milioane de lei vor fi alocate în sesiunea II pentru un număr de 3.867 beneficiari, iar cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vacă adultă. De asemenea, tranşă suplimentară sesiunea I + II se acordă pentru un număr de 16.246 beneficiari şi este în valoare totală de 62,37 milioane lei, respectiv 37 euro/cap vacă adultă.

Potrivit APIA, valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 3/2023.

Sumele primite prin alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat pe Secţiunea 2.1 - Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene, se deduc din pragul maxim de 250.000 euro/beneficiar.

Este al doilea ajutor din 2023 pentru crescătorii de bovine

În luna februarie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență cu privire la schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor de animale din sectorul bovinelor, pentru anul 2022.

„În Ședința Guvernului din 8 februarie 2023 a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul de creștere al bovinelor, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.”, a transmis, Ministerul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, valoarea estimată a schemei de ajutor este de 217.756.000 lei, echivalentul sumei de 44 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite