APAPR cere Guvernului să crească în ianuarie contribuția la Pilonul II, conform legii în vigoare și PNRR

0
Publicat:

În urma apariției „pe surse” a noilor măsuri de austeritate, care cresc însă salariile bugetarilor, dar amână creșterea contribuției la Pilonul II, asociația de profil cere Guvernului să respecte legea și angajamentele asumate prin PNRR.

Cineva pune monede într-un borcan pe care scrie Retirement
APAPR cere Guvernului să majoreze contribuțiile la Pilonul II la 4,75% așa cum s-a angajat prin PNRR

„Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a aflat astăzi din mass-media despre intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR”, se menționează în documentul APAPR.

Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu.

„Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II. În spiritul constituțional al statului social și echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci și să permită generației active să își securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private”,  susțin reprezentanții asociației.

Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble față de inflație. Toate țările membre UE și OECD au sisteme de pensii private, tendința la nivelul țărilor civilizate fiind de sprijinire și încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare.

APAPR face apel public la Guvernul României să respecte legislația în vigoare și angajamentele anterioare către Uniunea Europeana și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii și PNRR.

Un draft de proiect de OUG apărut „pe surse” joi în presă propune noi măsuri de austeritate, care amână majorarea contribuției la Pilonul II cu încă doi ani și elimină finanțarea de 15% pentru Educație, dar crește cu 5% salariile bugetarilor de la 1 ianuarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite